Каталог
Каталог

PFISTERER Kontaktsysteme GmbH

PFISTERER Kontaktsysteme GmbH

  • DIN EN ISO 9001
  • DIN EN ISO 14001

PFISTERER Kontaktsysteme GmbH

  • DIN EN ISO 9001
  • DIN EN ISO 14001

28.09.2023 00:09

PFISTERER разработва първото в света универсално решение за ремонт на подводни кабели до 170 kV за TenneT


Винтербах, Германия - 26.09.2023 г. -

Операторът на електропреносната мрежа TenneT е възложил на PFISTERER да разработи универсална втулка за ремонт на подводни кабели. Универсалното решение е предназначено за бърз и ефективен ремонт на възникнали кабелни повреди с минимални усилия за съхранение - напълно независимо от структурата или производителя на използваните кабели. Подобно решение се реализира за първи път в света. За оператора на преносната система това създава напълно нови възможности за съхранение и ремонт на подводни кабели.

TenneT експлоатира повече от тридесет подводни кабелни платформи за променливо напрежение 155 kV и 220 kV, свързани с мрежата в Северно море край бреговете на Германия и Нидерландия, които пренасят възобновяема електроенергия от офшорни вятърни паркове до континента. през последните 15 години за подводните кабелни връзки са използвани множество различни видове кабели с различни сечения на проводниците и от различни производители на кабели. За да могат да се отстранят всички евентуални повреди по кабела, на склад се съхраняват резервни кабели, ремонтни втулки, предназначени специално за използвания кабел, и резервни части за всяка конкретна връзка. Това изисква много място за съхранение, а обработката е изключително сложна.

Сигурност в случай на повреда с опростено управление на съхранението
За да се намали сложността на обработката и съхранението до минимум и същевременно да се осигури оптимално оборудване за случаи на повреда, на PFISTERER е възложено от TenneT да разработи универсален ремонтен ръкав. Това дава възможност за свързване на кабели, които са напълно различни. Независимо от характеристики като производител на кабела, материали и сечение на проводника, повредите по подводните кабели могат да бъдат отстранени бързо и ефективно. "Универсалната конструкция ни позволява да използваме една единствена ремонтна втулка за всички подводни кабели с минимална нужда от резервни части. Това ни позволява значително да подобрим управлението на складовите си наличности и сме добре подготвени за възможни случаи на повреди", обяснява Дирк Хансен, ръководител на проекта за ремонт на кабели в TenneT.

Универсалното решение за ремонт на подводни кабели до 170 kV от PFISTERER
Решението се основава на вграждащата се втулка от епоксидна смола до 170 kV от продуктовата фамилия Connex на PFISTERER. Тази технология вече се използва на многобройни офшорни вятърни и нефтени платформи като връзка между кабела на платформата и експортния кабел. Тя се използва широко и от доставчиците на енергия в наземния сектор като универсален резерв за смущения. Освен с компактния си и здрав дизайн, тя е особено впечатляваща и с бързото си време за монтаж. Към днешна дата PFISTERER е единственият производител на присъединяеми съединения от епоксидна смола с напрежение до 170 kV. "Ние сме пионери в първата в света концепция за ремонт на съединенията на променливотоковите подводни кабели в офшорния сектор като решение с възможност за включване. Нашите съединения от епоксидна смола са ключовият компонент тук. Благодарение на технологията си за вграждане те позволяват бърз и ефективен ремонт на кабели от различни видове", обяснява Вукашин Басара, старши продуктов мениджър и ръководител на проекта за този проект. в допълнение към разработването и проектирането на ремонтните съединения, поръчката включва и извършването на типови изпитвания за механична и електрическа квалификация на продукта.
"С продуктовото портфолио на Connex ние показахме като пионер на офшорния пазар колко бързо и лесно могат да се свързват офшорни платформи с помощта на разглобяеми високоволтови фитинги. Сега искаме да използваме тази концепция специално за подводни приложения", казва Вукашин Басара, подчертавайки проекта.

Универсална втулка за ремонт на подводни кабели до 245kV
В допълнение към варианта до 170kV, PFISTERER разработва и универсална втулка за ремонт до 245kV за TenneT. концепцията предвижда тя да бъде проектирана с компоненти, които са възможно най-близки до решението за 170kV. Фокусът е насочен и към централно съединително тяло за всички кабелни конструкции, което може да свързва различни сечения и геометрии на проводниците. Продължителността на проекта за разработване и изграждане на прототипа е планирана до края на 2024 г.


За PFISTERER
През 1921 г. Карл Пфистерер основава в Щутгарт фабриката си за специални електрически изделия с цел да подобри света на преноса на енергия. Групата PFISTERER следва тази претенция за качество и технологично лидерство вече повече от 100 години. Днес PFISTERER е един от водещите световни специалисти и системни доставчици за енергийна инфраструктура - с пълна гама кабелна арматура, технологии за въздушни линии и компоненти по цялата верига на пренос от производството до потреблението на енергия. С най-съвременните си производствени процеси и 1200 служители в 19 международни локации и 5 завода PFISTERER не само свързва електрическите мрежи днес и утре, но също така има важен принос за устойчива и сигурна енергийна инфраструктура.

За TenneT
TenneT е водещ европейски мрежови оператор. Ние сме ангажирани с осигуряването на сигурни и надеждни доставки на електроенергия - 24 часа в денонощието, 365 дни в годината. Ние помагаме да се оформи енергийният преход - за устойчиво, надеждно и достъпно енергийно бъдеще. Като първия оператор на трансгранична преносна система ние планираме, изграждаме и експлоатираме почти 25 000-километрова мрежа с високо и изключително високо напрежение в Нидерландия и големи части от Германия и даваме възможност за развитие на европейския енергиен пазар с нашите 17 междусистемни връзки със съседните държави. С оборот от 9,8 млрд. евро и общи активи от 41 млрд. евро ние сме един от най-големите инвеститори в национални и международни електрически мрежи на сушата и в морето. Всеки ден нашите 7400 служители дават най-доброто от себе си и в съответствие с нашите ценности - отговорност, смелост и работа в мрежа - гарантират, че повече от 43 милиона крайни потребители могат да разчитат на стабилни доставки на електроенергия. Да осветяваме заедно пътя напред

Още новини


Винтербах, Германия - 06 февруари 2024 г. - Системата за щепселно свързване CONNEX на PFIST...

Винтербах, Германия - 7 ноември 2023 г

Офшорната платформа DolWin kappa беше успе...

Карл-Хайнц Пфистерер става почетен председател на Надзорния съвет на SE.

Винтербах, Германия - 15 юни 2023 г. -

Pfisterer, водещ доставчик на решения за енергийна...

Енергоразпределението и преносът на енергия са основни компетенции на PFISTERER от почти 100 годи...

От началото на годината Кюснахт ам Риги е новото централно място за нашите приблизително 160 служители в Швейцария. За Групата PFISTERER, която от десетилетия е вкоренена в Швейцария, това бележи началото на нова ера: в Кюснахт обединяваме нашите подразделения, които преди това се намираха в Малтерс и Алтдорф, в нов централен технологичен и търговски център.