Каталог
Каталог

PFISTERER Kontaktsysteme GmbH

PFISTERER Kontaktsysteme GmbH

  • DIN EN ISO 9001
  • DIN EN ISO 14001

PFISTERER Kontaktsysteme GmbH

  • DIN EN ISO 9001
  • DIN EN ISO 14001

10.11.2023 01:11

PFISTERER подкрепя TenneT с постояннотокова връзка - Офшорната платформа DolWin kappa е успешно инсталирана

Винтербах, Германия - 7 ноември 2023 г

Офшорната платформа DolWin kappa беше успешно инсталирана край бреговете на Долна Саксония като част от проекта на TenneT за свързване към мрежата DolWin6. В бъдеще тя ще трансформира Променливия ток (AC) от три вятърни парка от 155 kV до 362 kV и след това до 320 kV постоянен ток (DC), след което ще го предава на сушата почти без загуби. Платформата е първата, която разполага с две газоизолирани разпределителни устройства (ГИС) за тази цел. Това беше предшествано от успешното изпитване на инсталацията за високо напрежение от PFISTERER в Кадис, Испания Кадис. Операторът на преносната система TenneT също разчита на включените вътрешни арматури за високо напрежение CONNEX от продуктовата фамилия PFISTERER CONNEX за DolWin kappa.

Като цяло DolWin6 е вече 13-ата морска връзка към мрежата от TenneT в Германия. Операторът на преносна система е лидер в офшорния сектор в Европейския съюз. Новата 900-мегаватова връзка ще доставя възобновяема вятърна енергия от Северно море за теоретично над един милион домакинства и по този начин ще засили допълнително сигурността на доставките в Германия и Европа. PFISTERER подпомага проекта и генералния изпълнител SIEMENS Energy, на когото е възложено изграждането на платформата - от цялостните инженерни услуги и планиране до надзора на монтажа на кабелите. След това PFISTERER пое инсталирането на високоволтовата арматура и окончателното високоволтово изпитване на цялото окабеляване НН. Наред с другото, бяха монтирани около 200 съединители CONNEX от размер 6-S, втулки от епоксидна смола и свързващи кутии от PFISTERER за постоянен безопасен пренос на енергия.


Първото газоизолирано разпределително устройство за пренос на постоянен ток
За първи път конверторната платформа DolWin kappa разполага с две ГИС системи - една за страната на променливия ток (AC) и една за страната на постоянния ток (DC) на подводната кабелна връзка на сушата. Това предлага значителни предимства по отношение на пространството в рамките на платформата. Първоначално PFISTERER изчисли токовия капацитет и енергийното натоварване на различните кабелни връзки - от връзката с вятърния парк в рамките на платформата през ГИС на ниво 155 kV до трансформатора и оттам до втората ГИС на 362 kV DC страна. По този начин PFISTERER успя да осигури подкрепа при проектирането и избора на вътрешното окабеляване, както и при оптимизираното във времето планиране на всички монтажни процеси. PFISTERER контролираше и документираше кабелната инсталация на място, както в Кадис, така и в морето в Северно море, а след това координира и извърши монтажа на високоволтовите съединители и съединенията с епоксидна смола. Въз основа на съществуващия опит в проекта в сегмента на офшорните платформи работните процеси за полагане на кабели бяха оптимизирани и адаптирани към предизвикателствата на проекта.
Това позволи да се овладеят сложната логистика и краткият график на проекта PFISTERER подкрепя TenneT с DC връзка - успешно инсталирана офшорна платформа DolWin kappa.

Тест за високо напрежение през нощта
Окончателният тест за високо напрежение гарантира целостта на системите при нива на напрежение 155 kV и 362 kV, след като всички инсталации на сушата са завършени. За да не се възпрепятства другата работа на платформата, тези тестове бяха звършени през нощта. За подаване на изпитвателното напрежение към платформата чрез изпитвателен кабел беше свързано мобилно ремарке за изпитване с втулка PFISTERER и газоизолирано коляно. Екипът на PFISTERER създаде и подходяща връзка за ГИС 362 kV в преобразувателното помещение на платформата. Съединенията и кабелите също трябваше да бъдат преместени няколко пъти, за да се тестват и трите фази. Платформата беше окончателно предадена през март 2022 г. През август 2022 г. тя започна пътуването си през Ротердам до Северно море, където беше инсталирана на 45 км от брега.

Успешна офшорна кабелна връзка в открито море
За да се увеличи резервираността и сигурността на мрежата, DolWin kappa ще бъде свързана със сестринската си платформа DolWin beta в морето. Както и при проекта DolWin gamma, PFISTERER реализира това с мостова връзка Feltoflex 155 kV. Около 2 км кабел бяха изтеглени между двете платформи и свързани с помощта на съединения от епоксидна смола и съединители CONNEX. В допълнение към монтажа в морето, PFISTERER участва и в окончателното тестване на кабелните връзки ВН.

TenneT отдавна разчита на безопасните и доказани фитинги за високо напрежение CONNEX от PFISTERER за своите офшорни проекти. Те се използват в мрежовите връзки DolWin alpha, DolWin beta, DolWin gamma и DolWin epsilon и в офшорните платформи, както и в няколко сателитни платформи. Siemens Energy е главният изпълнител, отговорен за изграждането на платформата DolWin kappa. Групата PFISTERER предостави подкрепа със своите местни екипи и клонове в Испания, Германия и Швейцария.

Още новини


Винтербах, Германия - 06 февруари 2024 г. - Системата за щепселно свързване CONNEX на PFIST...


Винтербах, Германия - 26.09.2023 г. -

Операторът на електропреносната мрежа TenneT...

Карл-Хайнц Пфистерер става почетен председател на Надзорния съвет на SE.

Винтербах, Германия - 15 юни 2023 г. -

Pfisterer, водещ доставчик на решения за енергийна...

Енергоразпределението и преносът на енергия са основни компетенции на PFISTERER от почти 100 годи...

От началото на годината Кюснахт ам Риги е новото централно място за нашите приблизително 160 служители в Швейцария. За Групата PFISTERER, която от десетилетия е вкоренена в Швейцария, това бележи началото на нова ера: в Кюснахт обединяваме нашите подразделения, които преди това се намираха в Малтерс и Алтдорф, в нов централен технологичен и търговски център.