Каталог
Каталог

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

05.05.2023 01:05

Компоненти на ACE поддържат хващачите за заготовки по време на транспортиране в процеса на формоване на листов материал

Транспортиране на заготовки от листов материал: индустриалните газови теглителни пружини ACE облекчават хващачите за заготовки

С помощта на устройствата за обработка на товари може да се осигури безопасно и щадящо повдигане и транспортиране на заготовки от листов метал за автоматизирани процеси. Всеки процент по-малко отпадъци от ламарина може да доведе до икономии до 1 млн. евро при формоването и рязането. За да се повиши безопасността при новия дизайн на захващач за заготовки за автомобилната индустрия, двама известни средни доставчици обединиха усилията си.


В металообработващата промишленост системните доставчици успяха да предложат безинструментно рязане при обработката на листов материал. За тази цел лазерите режат директно от непрекъснато движещи се стоманени или алуминиеви рулони. Това увеличава рентабилността в пресовия цех. Например, благодарение на програмирането с ЦПУ може да се постигне висока степен на гъвкавост при едновременна икономия на материали до 10 %. Освен това се елиминират всички усилия за транспортиране, съхранение и поддръжка на режещите инструменти, които могат да тежат до 40 тона. Доставчиците вече доставят лесно инсталируеми системи, които правят възможно производството на заготовки дори в по-малки халета и пресовъчни цехове. В сравнение с конвенционалните производствени процеси, базирани на инструменти, това води до големи икономии.


Специални машини за листова обработка

За да не се отричат тези предимства по време на производствения процес, металообработващите предприятия си сътрудничат със специализирани партньори, които могат да доставят специални решения с високо качество бързо и надеждно. Една такава компания е Nordgreif GmbH, където всичко се върти около повдигането и транспортирането на тежки товари. Както показва това приложение, 30-годишната история на успеха би била немислима без опитни инженери и индивидуални проекти в централата в Шенефелд край Хамбург. Гамата от решения включва клещи, хващачи, траверси, както и въртящи се устройства с механично, електрическо или хидравлично задвижване.

Нарастващата автоматизация в автомобилната индустрия изисква и нови решения в областта на обработката на товари. Това води до повишаване на ефективността и скоростта на протичащите производствени процеси, при които заготовките от листов материал първо се пробиват от рулон и след това се подреждат върху специални палети. След това тези палети се транспортират до пресите с помощта на хващач за заготовки, където отново се отделят и се оформят в желаната форма под налягане. При транспортирането на маслени заготовки гладката повърхност е специално изискване към решението за захващане. Поради тази причина решенията на Nordgreif са оборудвани със специално устройство за придържане:


Търсят се промишлени газови пружини за 10-тонна специална машина

За да се осигури безпроблемно производство за крайния клиент, Nordgreif си сътрудничи с международно признатия специалист в областта на всички видове решения за амортизация - ACE Stoßdämpfer GmbH. Дългогодишното сътрудничество е успешно, защото и двете компании подхождат към проектите по сходен начин: Въз основа на висококачествена и широка продуктова гама те могат да доразвият персонализирани решения и, ако е необходимо, да проектират нови продукти благодарение на своя опит. Такъв случай е настоящото поколение хващачи за празни предмети. Задачата беше да се осигури силова опора за маса с регулируема височина при повдигането ѝ в горно крайно положение. Масата е оборудвана с ножичен подемник и стъпков механизъм и отговаря за фиксирането на стековете заготовки. Тя предотвратява изплъзването на заготовките и в най-лошия случай - падането им. Това не само би прекъснало работните процеси, но и би причинило скъпи щети на чувствителните заготовки от листов материал. Масата с тегло 2000 kg може да бъде натоварена с товар от заготовки с тегло до 8000 kg. За да се фиксира сигурно товарът, едно от решенията на Nordgreif беше да се повдигне масата след поставянето на хващача върху нея, като се използват четири мощни, хоризонтално разположени газови теглителни пружини за освобождаване на заготовките. При повдигането на хващача за заготовки трябва да е възможно бързо и контролирано преместване на настройващата маса надолу, така че заготовките да бъдат закрепени. За да подпомогнат тези операции по най-добрия възможен начин, специалистите от ACE трябваше да преодолеят няколко предизвикателства. При максимално натоварване на заготовките от осем тона, газовите пружини, които трябва да бъдат избрани, трябва, от една страна, да бъдат по-мощни от наличните в търговската мрежа модели, които се намират на капаци, люкове и капаци, където те позволяват контролирано задържане, повдигане или спускане с цел подпомагане на човешката мускулна сила. От друга страна, те трябва да бъдат прецизно регулируеми, така че да позволяват точно желаното движение и скорост на масата. Друго изискване: въпреки че ACE предоставя и онлайн програма за изчисление на повечето решения, с помощта на която подходящата газова пружина се проектира и доставя в пет прости стъпки, за такъв тип бързо и точно определяне на подходящите модели в това приложение не можеше да става и дума поради факторите, които трябваше да се вземат предвид, като например ролките и теглото при спускане.

Технологията на клапаните от ACE се оказва решението

Съвкупността от тези изисквания даде възможност на ACE да демонстрира не само качеството на своите продукти, но и това на сервизния си екип. На първо място, ACE достави четири индустриални газови тягови пружини тип GZ-28-600-DD-1200N с максимална сила на тягата от 1200 N. Въпреки че това беше желано от проектантския екип на Nordgreif, на практика се оказа, че това не може да предизвика нито необходимото спускане на масата, както е предвидено, нито да се постигне желаното облекчение по време на повдигането. Газовите пружини са били преоразмерени по отношение на силите на опън. Поради тази причина Кай Боелинген, експертът, отговарящ за техническите продажби в региона в ACE, се отправи към Шенефелд, за да започне тестова фаза с екипа на Nordgreif, която той описва като "усещане за нещата". В процеса на работа техниците се възползваха от специалната характеристика на тези решения за енергийна помощ, които работят без външно захранване с енергия. Тяхната теглителна сила може да бъде непрекъснато намалявана до желаната стойност след това чрез клапан. След внимателно източване на азота се оказа, че при 800 N всяка, силите на компонентите, разположени един до друг от двете страни на конструкцията, са подбрани толкова подходящо, че масата може да се движи надолу бързо, но контролирано. В същото време по време на процеса на повдигане собственото тегло на хващача е значително намалено благодарение на комбинираните сили от 3200 N, така че движението до горното крайно положение се осъществява по желания начин.

За да могат още повече конструктори да се възползват от предимствата на тези мощни машинни елементи, ACE предлага специални версии по заявка, в допълнение към широка гама от аксесоари и свързващи части. Освен това, за приложения със строги хигиенни изисквания, като например в медицинската и хранително-вкусовата промишленост, се предлагат и варианти, които се пълнят със специални масла и могат да се доставят в изпълнение от неръждаема стомана, както и с демпфериране на крайното положение. Ако условията на околната среда го изискват, ACE е в състояние да разшири още повече допустимия температурен диапазон от -20 °C до 80 °C. Този тип адаптация обаче не е критерий за успеха на новото поколение хващачи за заготовки в Nordgreif. Също така, благодарение на прецизно регулираните сили на промишлените газови теглителни пружини от ACE, които работят надеждно при всеки транспортен процес, автоматизираните работни процеси при крайните клиенти са безпроблемни, въпреки понякога омазнените повърхности, така че скъпоструващите бракувани заготовки са рядка стока.

Още новини

В швейцарския научен център Технорама 500 експериментални станции предлагат на посетителите възмо...

Спортните учени също използват хидравлични машинни елементи в своите проекти. Особено когато анализи...

Транспортирането на мРНК ваксината срещу COVID-19 от Biontech/Pfizer е истинско логистично предиз...

Наред със софтуера за оразмеряване, както и с CAD данни и симулации, ACE Stoßdämpfer G...

ACE Stoßdämpfer GmbH вече предлага на инженерите-проектанти не само софтуер за конфигу...

Това, което каскадьорите са за филмовите звезди, структурните амортисьори TUBUS са за скъпите сис...