Каталог
Каталог

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

15.05.2024 01:05

Действие, TUBUS! Структурни амортисьори от ACE на филмови площадки

Това, което каскадьорите са за филмовите звезди, структурните амортисьори TUBUS са за скъпите системи на филмовите камери: те поемат всичко по време на екшън сцени и също така осигуряват превантивна защита от злополуки. За разлика от каскадьорите, тези твърдотелни демпфери от ACE могат да издържат невредими на повече от милион силни удари и вибрации. Достатъчна причина за инженерите по филмови технологии в IDEA VISION GmbH да отреждат на тези демпфери важна роля.

"Нищо не е толкова добро, че да не може да бъде подобрено", казва Марк Фелингер от IDEA VISION GmbH. Компанията от Колбермур в Бавария разработва, проектира и продава механични и електронни системи за филмовата индустрия, наред с други неща. IDEA VISION е специализирана и в стабилизирани платформи за камери. "Фокусираме се върху комбинация от германски стандарти за качество, максимална гъвкавост на приложението, лесно управление и бързо закрепване към най-различни носители", казва Фелингер, описвайки дейността си. Тези характеристики могат да се приложат и към работата на ACE Stoßdämpfer GmbH от Лангенфелд, така че сътрудничеството между двете компании в случая с амортисьора Hybris от IDEA VISION не е изненада.


Проблем: Да направим движенията на камерата по-плавни и по-малко отривисти
Поглътителите на удари Hybris са предназначени за използване под или над професионалните филмови камери, моторизирани карданни устройства или стабилизирани глави на камери. С тази 14-килограмова стабилизираща система професионалните екипи могат да компенсират вибрациите и сътресенията, които се появяват при снимане по време на движение на автомобили, мотоциклети или лодки. Регулируемата линейна индукционна спирачка и пружинната система образуват стабилна платформа за снимане с абсорбаторите Hybris Shock Absorbers. Благодарение на работата, която може да се конфигурира и контролира чрез приложение, системата може да се управлява безконтактно, може да работи с висока прецизност и освен това не се износва и е независима от атмосферните условия. Спирачната и демпферната ефективност е изключително прецизна благодарение на принципа на магнитните вихрови токове и избягва директните механични натоварвания върху всички части на системата и свързаните с нея компоненти, като например карданни устройства или камери. Те могат да тежат между 1 кг и 40 кг и се амортизират от амортисьора Hybris в рамките на 46 см ход на пружината. Тъй като системата често се използва в тежки условия, като неравен терен, в морето и на състезателни писти, конструкторите са търсили допълнително амортизиране. Това трябваше да осигури меко спиране в края на хода на пружината и по този начин да се запази и стабилното изображение на камерата. Търсеният демпфиращ елемент трябваше да се използва и за ограничаване на максималния ход на окачването, когато екипите с камери искаха да снимат на неравен терен точно над земята. В този случай целта беше да се избегне нежеланото въздействие на цялата система.


Решение: Консултации и тестове водят до подходящи структурни демпфери

ACE обикновено работи с клиентите, за да определи правилното решение за демпфериране въз основа на данните от проекта. Много стандартни решения могат да бъдат проектирани и с помощта на инструментите за изчисляване и конфигуриране на уебсайта на ACE: www.ace-ace.de/de/berechnungen.html. Тъй като обаче заснемането на филми включва оборудване с различно тегло и няма две еднакви движения на камерата, в този специален случай бързо стана ясно, че е необходимо не само висококачествено решение за демпфериране, но и гъвкав доставчик. Скоро стана ясно, че ACE може да осигури и двете. Марк Фелингер в Колбермур не разполагаше с технически експерт от германската търговска мрежа на базираната в Лангенфелд компания, с когото да се свърже. Вместо това Ханс-Юрген Гриндъл, инженер по продажбите на ACE, отговарящ за Австрия, идва при него, тъй като пътят му от обекта на ACE в Линц е най-кратък. Когато тестът с малки амортисьори не го задоволил напълно, Ханс-Юрген Грийндл имал правилната идея: "След като видях леките алуминиево-титанови рамки на амортисьорите Hybris, беше ясно, че към тях бързо и лесно могат да бъдат закрепени и нашите структурни амортисьори TUBUS за всеки завой, практически изработени по мярка." Структурните амортисьори, известни като TUBUS заради тръбоподобната си форма, са идеална алтернатива на хидравличните малки и промишлени амортисьори, когато не е необходимо забавянето да бъде абсолютно линейно и прецизно. Предлагани като амортисьори в над 140 различни версии от ACE, TUBUS се използват за забавяне на маси, особено при екстремни работни условия. "С експлоатационен живот от над един милион цикъла на натоварване те са подходящи и за големия брой сътресения, които могат да се очакват, тъй като отделните кадри и последователности, особено на филмовите площадки, често трябва да се повтарят", подчертава Ханс-Юрген Гриндъл.

От многото различни амортисьори, изработени от кополиестерен еластомер, партньорите избират радиалните версии. Предимството на тези амортисьори е, че забавят особено меко и по този начин осигуряват желаните плавни изображения. Предлагат се с ходове от 17 mm до 60 mm и благодарение на компактния си дизайн могат лесно да се интегрират в съществуващи конструкции. Малките компоненти могат да поемат енергии от 1,2 Nm/ ход до 146 Nm/ ход. За да се постигне не просто добър, а идеален резултат, екипът работи в тясно сътрудничество, за да намери TR83-50, който в крайна сметка беше използван. Подобно на всички представители на тази фамилия, те не изискват поддръжка и са готови за монтаж, почти не се загряват и следователно осигуряват постоянна ефективност на амортизацията. С ход от 50 mm те вече осигуряват амортисьори за всички движения на камерата, които могат да издържат на индивидуални натоварвания с поглъщане на енергия до 45 Nm/ ход. Доволният Марк Фелингер вижда потвърждение на мотото на IDEA VISION GmbH: "И можем да очакваме с нетърпение екшън сцени от филми, заснети с помощта на амортисьорите Hybris.

Още новини

В швейцарския научен център Технорама 500 експериментални станции предлагат на посетителите възмо...

Спортните учени също използват хидравлични машинни елементи в своите проекти. Особено когато анализи...

Транспортирането на мРНК ваксината срещу COVID-19 от Biontech/Pfizer е истинско логистично предиз...

Наред със софтуера за оразмеряване, както и с CAD данни и симулации, ACE Stoßdämpfer G...

ACE Stoßdämpfer GmbH вече предлага на инженерите-проектанти не само софтуер за конфигу...

Дигитализацията и подходът на икономично управление се разглеждат като желано средство за отслабв...