Каталог
Каталог

ifm electronic GmbH

ifm electronic GmbH

  • ISO 9001 : 2015
  • ISO 14001:2015
  • EMAS :2020
  • ISO/IEC 27001

ifm electronic GmbH

  • ISO 9001 : 2015
  • ISO 14001:2015
  • EMAS :2020

14.02.2024 11:02

ifm electronic GmbH: IO-Link за многокодови четци и системи за обработка на изображения

Визия с IO-Link? Това е възможно!

IO-Link е бъдещето на предаването на данни от сензори. Технологията вече е стандартна за сензори за налягане, температура, ниво и други подобни. При обработката на изображения обаче ситуацията е различна: Много потребители изразяват резерви, че IO-Link достига границите си поради големите обеми данни и ниските скорости на предаване. Многокодовият четец O2I на ifm показва, че IO-Link има бъдеще в обработката на изображения.

Не без основание комуникационната система IO-Link се превърна в триумф в индустрията. Технологията съчетава простота и надеждност. Структурата и е сравнително лесна за обяснение. Системата съдържа различни сензори и изпълнителни механизми, които са свързани като т.нар. устройства IO-Link към главния модул чрез технологията, който от своя страна представлява интерфейс към контролера от по-високо ниво. Това я прави независима от контролера и полевата шина. Стандартизираната IO-Link опростява както инсталацията, така и поддръжката. Ако например в хранително-вкусовата промишленост се повреди температурен сензор, той може бързо да бъде заменен и параметризацията да се прехвърли към новия сензор; следователно "plug & play" вече не е визия на бъдещето. IO-Link предава точните измерени стойности на контролера без смущения и позволява прозрачен отдалечен достъп до параметрите на сензора. В допълнение към стойността на процеса от сензора може да се извлича и обработва вторична информация. Резултатът е Y-път, който предава стойността на процеса към контролера, като същевременно изпраща специфични за сензора диагностични данни и стойности на паметта към IoT контролера чрез главния модул. Мониторингът на състоянието и прогнозната поддръжка също се улесняват чрез комуникационната система. Въпреки това IO-Link все още има проблем, който затруднява използването ѝ в някои области на приложение. Протоколът предлага три различни скорости: 4,8, 38,4 и 230,4kBaud. Това е напълно достатъчно за предаване на конвенционални данни от сензори, но не и за предаване на данни от процеси, които могат да се генерират чрез обработка на изображения. Въпреки това тенденцията към IO-Link не спира до системите за зрение. С многокодовия четец O2I ifm показва как IO-Link вече може да се използва при обработката на изображения.

Мултикодов четец за кодове и текстове
Мултикодовият четец позволява да се анализират различни 1D/2D кодове и текстове в едно изображение. Това е от значение в различните фази на производствения процес, като технологията е особено полезна за логистиката. O2I проверява качеството на кодовете и текстовата информация или осигурява проследяване на продукта по време на целия производствен процес. Четецът е оборудван и за използване в производствени среди, които често са тъмни или засенчени. Вграденото RGBW осветление може да се регулира така, че четецът надеждно да разпознава дори трудни цветови комбинации между код, текст и фон.

O21 се възползва от IO-Link по няколко начина. Той използва стандарта COM3 за предаване на данни със скорост 230,4 kbaud. За по-добра преносимост данните, по-големи от 32 байта, автоматично се разделят на няколко блока и по този начин се предават бързо към контролера. Блоковете данни се разделят автоматично и времето за задържане може да се задава индивидуално. Предимството на това е, че в системата за управление не са необходими специални функционални блокове. В допълнение към предаването, IO-Link улеснява и работата с многокодовия четец. Потребителите могат да инсталират сензора директно в съществуващата системна инфраструктура. Четецът се настройва чрез бутон за обучение и е готов за работа в рамките на няколко секунди. Той се подравнява с кода и след това автоматично извършва фокусиране, разпознаване на типа код и настройка на експозицията. Ако все пак се налага да обработвате по-сложни задачи, можете да използвате и Ethernet интерфейса по всяко време. Основната конфигурация е възможна чрез специално приложение за смартфон, което може да се използва и за задаване на тригери или IP адрес. След това смартфонът генерира матричен код за данни, който се задържа в зрителното поле на O2I. Сензорът автоматично приема конфигурацията, записана в кода.

Конфигуриране чрез съветник
Конфигурирането чрез приложението за смартфон не е единственият начин за конфигуриране на многокодовия четец. Със софтуера ifm Vision Assistant компанията предлага инструмент за професионалните потребители в бранша, с който сензорът може да бъде конфигуриран още по-обстойно. използвайки различни логически функции, те програмират управлението на последователността в рамките на сензора, като елиминират необходимостта от външен блок за оценка. O2I също така разпознава самостоятелно няколко различни кода в едно изображение. кодовете могат лесно да се задават чрез помощника за виждане. Изображението в реално време и визуализацията на настройките позволяват на потребителите да поддържат общ поглед по всяко време.

Заключение
Мултикодовият четец O2I от ifm е доказателство, че обработката на изображения и предимствата на IO-Link в никакъв случай не се изключват взаимно, когато става въпрос за събиране и прехвърляне на резултати. От ifm са убедени, че дори и при ограничената скорост на предаване на данни в сравнение с Ethernet и Fieldbus, приложенията могат да се реализират просто, бързо и надеждно - дори и при приложения със сензори за зрение.

Още новини

Есен, декември 2023 г. - Германската награда за дизайн отново отива при ifm. След като през 2021 г. журито за последен път удостои с престижната награда три продукта на компанията, през 2024 г. то ще връчи наградата за инструмента за мониторинг на състоянието moneo RTM. Това е първата награда за дизайн за софтуерен продукт на ifm.
Тържественото откриване на новия офис на ifm electronic в Истанбул се състоя в присъствието на много гости и служители на 2022 септември.
  • Прецизно измерване на дебита на ултрачиста вода и вода
  • Здравата измервателна тръ...
Откриване на обекти и проверка на обекти в едно устройство
ifm има три причини да празнува на тазгодишните Германски награди за дизайн. Сензорът за ниво LI, шайбата с много капаци и температурният сензор TCC са отличени с престижни награди за дизайн.

ifm ще изгради ново корпоративно седалище в Есен
Непрекъснатият растеж през последните годин...