Каталог
Каталог

Eppendorf SE

  • DIN EN ISO 9001
  • ISO 17025
  • ISO 13485

29.06.2023 01:06

Наградата "Епендорф" за млади европейски изследователи за 2023 г. получава Морис Мишел, Швеция

Тази година базираната в Хамбург компания за науки за живота Eppendorf SE връчва престижната си награда за научни изследвания за 28-ми път. Независимото жури, председателствано от проф. д-р Райнхард Ян, избра д-р Морис Мишел, лаборатория "Наука за живота", Каролински институт, Стокхолм, Швеция, за носител на наградата "Епендорф" за млади европейски изследователи за 2023 г.


Морис Мишел, роден през 1986 г., получава наградата от 20 000 евро за изследванията си върху изкуствените функции на ензимите за възстановяване на ДНК за лечение на болести. Д-р Мишел показа, че свързването на малка молекула към активното място на ДНК възстановителен ензим не само повишава неговата активност, но и го подтиква да извърши реакция, която не се среща в свободния протеин, което води до засилено възстановяване на ДНК след окислително увреждане.


"Тези новаторски открития могат да имат далечни приложения при лечението на рак или дегенерация, свързана с възрастта", заявиха съдиите.

Морис Мишел: "За мен е огромна чест и се чувствам смирен да бъда удостоен с наградата "Епендорф" за 2023 г. Това нямаше да е възможно без приноса и духа на много учени, било то колеги или сътрудници, както и ментори и невероятното семейство, което наричам свое. Наградата е признание за потенциала за манипулиране на ензимните функции в живите клетки по желание. Използвайки органокатализатори с малки молекули, ние инсталирахме нови биохимични реакции в рамките на един ензим и по този начин успяхме да пренапишем пътя за възстановяване на ексцизия на бази. Сега изследванията ни са насочени към разширяване на тази технологична база чрез изследване на други ензими и разбиране на пътищата на биохимичните реакции и техните биологични последствия. Пренасочването или намаляването на окислителното увреждане на ДНК в зависимост от индивидуалните нужди може да послужи като нова стратегия за разработване на прецизните терапии на бъдещето."


Церемонията по награждаването се състоя на 22 юни 2023 г. в Центъра за усъвършенстване на обучението на Европейската лаборатория по молекулярна биология (EMBL) в Хайделберг, Германия.



Допълнителна информация за условията за кандидатстване, критериите за подбор и предишните носители на наградата "Епендорф" за млади европейски изследователи можете да намерите на www.eppendorf.com/award.


С наградата "Епендорф" за млади европейски изследователи, която е учредена през 1995 г., Eppendorf SE отличава изключителна работа в областта на биомедицинските изследвания и подкрепя млади учени в Европа на възраст до 35 години. Наградата Eppendorf се връчва в партньорство с научното списание Nature. Носителят на наградата се избира от независим комитет в състав: проф. д-р Райнхард Ян (Институт за мултидисциплинарни науки "Макс Планк", Гьотинген, Германия), Садаф Фаруки (Институт по метаболизъм Wellcome-MRC, Кеймбридж, Обединеното кралство), Маделин Ланкастър (Лаборатория по молекулярна биология MRC, Кеймбридж, Обединеното кралство), Бен Лехнер (Институт Wellcome Sanger, Кеймбридж, Обединеното кралство ; Център за геномно регулиране PRBB, Барселона, Испания) и Лора Мачески (Университет Кеймбридж, Обединеното кралство).



























Още новини

С Mastercycler® X40 ежедневните ви лабораторни дейности ще бъдат не само надеждни и ефективни...

Takara Bio Inc (Takara Bio) и Eppendorf SE, две водещи компании в областта на науките за живота, имат удоволствието да обявят сътрудничеството си по стратегическо споразумение за съвместен маркетинг.
промоции 01 септември 2023 г. - 31 декември 2023 г
В Eppendorf осъзнаваме ключовата роля, която пластмасовите консумативи играят в лабораторията. В същото време сме наясно, че балансирането между изискванията на съвременната наука и грижата за околната среда е ключово предизвикателство за управлението на лабораториите за науки за живота. Затова следваме принципа "Намаляване, повторна употреба, рециклиране" винаги и навсякъде, където е възможно, и все повече залагаме на използването на суровини на биологична основа.

Едноканалните пипети Eppendorf Xplorer® и Xplorer plus са сертифицирани с етикета ACT® от...

Тъй като научноизследователската и развойната дейност е индустрия, която отнема много време, има...