Каталог
Каталог

Eppendorf SE

  • DIN EN ISO 9001
  • ISO 17025
  • ISO 13485

17.10.2024 05:10

Изследване на защитните рефлекси на дихателните пътища печели наградата "Епендорф и наука" за 2024 г

Американският учен Лора Зеехолцер, доктор на науките, постдокторант в Калифорнийския университет, Сан Франциско, САЩ, спечели наградата "Епендорф и наука" за невробиология за 2024 г. за работата си по изясняване на ролята на невроендокринните клетки на дихателните пътища в отговор на външни заплахи.

"Есето на Лаура Зеехолцер описва блестящо как тя идентифицира група ларингеални и трахеални невроендокринни клетки, които защитават нашите дихателни пътища", обяснява д-р Питър Стърн, старши редактор в списание Science и председател на журито на наградата. "Активирането на тези клетки задвижва защитни рефлекси на дихателните пътища чрез взаимодействие с инервиращите дихателните пътища сензорни неврони."

"Водата, която "се спуска по грешната тръба", или рефлуксът на стомашна киселина в дихателните пътища са дълбоко неприятни преживявания, които предизвикват защитни рефлекси като кашлица, давене и преглъщане, казва Зеехолцер." Открихме, че рядък тип клетки в епитела на дихателните пътища, наречени невроендокринни (NE) клетки, откриват тези вредни стимули. При стимулация трахеалните и ларингеалните NE клетки освобождават специфичен вид невротрансмитер, който активира близките сензорни неврони, които след това задвижват защитни рефлекси като преглъщане и кашляне."

Ларингеалните и трахеалните NE клетки са критични, пренебрегвани досега клетъчни популации, които защитават нашите дихателни пътища. Seeholzer има за цел да разбере дали дисрегулацията на NE клетките допринася за повишената вероятност от аспирация с напредването на възрастта или при заболявания, при които критичните рефлекси на дихателните пътища са нарушени.

"Искам да благодаря на Eppendorf и списание Science за това, че през последните две десетилетия отбелязват младите стажанти в областта на невробиологията", казва Зеехолцер. "Винаги съм обичал да чета тези есета и това, че бях избран за тазгодишния победител, е една от най-големите изненади и почести в моята започваща кариера. Бих искал също така да благодаря на д-р Дейвид Джулиъс и моите колеги от лабораторията за създаването на ентусиазирана и подкрепяща лабораторна среда, в която е радост да се ходи на работа всеки ден."

Двама финалисти също получиха признание. Д-р Розмари Катър, старши научен сътрудник и ръководител на група в Университета на Куинсланд, Бризбейн, Австралия, за работата ѝ, която разкрива молекулярни подробности за това как основните хранителни вещества холин и омега-3 мастни киселини се транспортират в мозъка, и д-р Клаудия Кате, доцент в Университета на Лозана, Швейцария, за работата ѝ по изясняване на ролята на невронните популации в гръбначния мозък за възстановяване на двигателната функция.

"Епендорф" и списание "Сайънс" присъждат тази престижна награда от 2002 г. насам. От създаването си досега наградата е признала над 70 победители и финалисти, които са станали водещи учени в своята област", заяви д-р Аксел Янс, вицепрезидент по корпоративното гражданство и правителствените въпроси в Eppendorf SE. "Поздравявам наградените през 2024 г. за техните невероятни постижения."

Още новини

При разработването на биопроцеси данните са ключът към успеха.
Необходимо е да се разбере ко...

Ефективно взаимодействие между ръчно и автоматизирано пипетиране Eppendorf представя новата си мо...

Етикетите ACT (Accountability, Consistency, and Transparency - отчетност, последователност и прозрач...

В лабораториите за науки за живота, където прецизността и чистотата не подлежат на обсъждане, тър...

Investigators 2024 печели Клеменс Плашка, Австрия

Независимото жури, председателствано от проф. Лаура Мачески, избра за наградата от 20 000 евро из...