Етикетите ACT (Accountability, Consistency, and Transparency - отчетност, последователност и прозрачност) работят по подобен начин на етикетирането на хранителните стойности и предлагат цялостна оценка на аспектите, свързани с устойчивостта. Това позволява на лабораториите лесно да оценяват екологосъобразността на своите доставчици.
Процесът на сертифициране задълбочено оценява производствените процеси, потреблението на енергия и вода, опаковките и съображенията за изхвърляне на продуктите. Eppendorf вече е получила етикета ACT за повече от 150 продукта.
Сега са добавени още три продуктови групи
- multipette®1) M4 многократен диспенсер,
- thermoMixer© C и
- наскоро пуснатия на пазара Mastercycler® X40.
Тези продукти се присъединяват към нарастващата гама от лабораторни продукти на Eppendorf, които са оценени от My Green Lab за тяхната екологичност, включително центрофуги, лабораторни консумативи на биологична основа, пипети и ултранискотемпературни фризери.
Ангажиментът на Eppendorf за устойчивост е очевиден в производството на всички тези наскоро етикетирани ACT устройства, които се сглобяват в германски фабрики, използващи 100% възобновяема енергия. Освен това Eppendorf е предприела редица инициативи за минимизиране на потреблението на енергия и намаляване на отпадъците в тези производствени мощности.
Чрез строги политики за опазване на околната среда, здравето и безопасността, включително сертифициране по ISO 14001 и отговорно управление на химикалите, както и чрез използване на рециклирани и рециклируеми опаковъчни материали, Eppendorf гарантира високи стандарти за безопасност и отговорност към околната среда. За етикета ACT Критериите за етикета ACT, известни също като критерии за фактор за въздействие върху околната среда (EIF), са разработени с участието на експерти от индустрията и външни заинтересовани страни. Учените, служителите по въпросите на устойчивото развитие, експертите по снабдяване и производителите предоставиха ценна обратна връзка за критериите EIF, в резултат на което беше създадена най-всеобхватната програма за етикетиране на продукти в областта на науките за живота. Процесът на етикетиране на ACT включва проверка от трета страна на устойчивото въздействие на продукта, неговата експлоатация и края на жизнения му цикъл. Завършването на този процес е значително постижение, което осигурява основа и рамка за непрекъснато усъвършенстване на производителя.