Каталог
Каталог

Eppendorf SE

  • DIN EN ISO 9001
  • ISO 17025
  • ISO 13485

12.07.2024 00:07

Рециклираните материали като следваща стъпка към повишаване на устойчивостта на високотехнологичните лабораторни консумативи

В лабораториите за науки за живота, където прецизността и чистотата не подлежат на обсъждане, търсенето на екологични решения е по-голямо от всякога. Лабораториите се борят с въздействието на своите дейности върху околната среда и са наясно, че непрекъснато нарастващото търсене на пластмасови консумативи не е щадящо за ресурсите. Ето защо, за да станат по-устойчиви, бъдещите лабораторни консумативи от пластмасови материали трябва да могат да се произвеждат от възобновяеми или рециклирани суровини.

Ангажиментът на Eppendorf за устойчивост е очевиден в много области, включително в преминаването на лабораторните консумативи към суровини от биологичен произход, което ще започне през 2022 г. В същото време рециклираните материали показват голям потенциал и за онези части на продукта, които не влизат в пряк контакт с пробата. Рециклираните материали, известни също като рециклирани материали, обикновено са известни като повторно използвани пластмаси, произведени от PE (полиетилен), PP (полипропилен) или PET (полиетилен терефталат), които са били изхвърлени поне веднъж от домакинствата или предприятията и които се използват за производството на нови продукти.

"Постпотребителският рециклиран материал (PCR)", използван за стойки за еднократна употреба за накрайници за пипети, е с промишлен произход, получен изключително от остатъчни материали, получени в процеса на производство на контактни лещи", казва Бригите Клозе, глобален маркетинг мениджър за консумативи в Eppendorf SE."Този вид вътрешно събиране на полипропилен от производството на медицински продукти от "един източник" гарантира, че рециклираният материал ще запази чистотата и целостта си, които са условие за производствения процес на лабораторните консумативи. Ние изискваме от нашите доставчици документация по отношение на проследяването на рециклата, както и съответствието на всички процеси с EN 15343:2007."


От края на май тази година Eppendorf започна преминаването към рециклиране на тези контейнери, които затварят консумативите. Първоначално този преход се отнася до стойките за накрайници за пипети за еднократна употреба, които обикновено се използват в лабораториите, извършващи стерилна работа. Тези стойки за еднократна употреба са необходими за използването на пипетните накрайници. Стойките осигуряват стабилност и защита на пипетните накрайници до последния накрайник. Подобно на накрайниците за пипети, тези стелажи за еднократна употреба трябва да бъдат със същата чистота и стерилност, а досега те се произвеждаха от високочист полипропилен на основата на изкопаеми горива. "Този преход към рециклиране ще запази този ограничен ресурс от изкопаеми горива, а Eppendorf ще постигне икономия на повече от 166 тона CO2 годишно", казва Клозе.

Тази промяна в полипропилена, използван за производството на стелажите, няма да повлияе нито на чистотата, нито на стерилността или стабилността на накрайниците за пипети epT.I.P.S.® в стелажите за еднократна употреба. Клиентите ни могат лесно да преминат към друг модел, без да пострадат от загуба на качество. Това се потвърждава и от сертификатите за качество, специфични за всяка партида.

Още новини

При разработването на биопроцеси данните са ключът към успеха.
Необходимо е да се разбере ко...

Ефективно взаимодействие между ръчно и автоматизирано пипетиране Eppendorf представя новата си мо...

Етикетите ACT (Accountability, Consistency, and Transparency - отчетност, последователност и прозрач...
Investigators 2024 печели Клеменс Плашка, Австрия

Независимото жури, председателствано от проф. Лаура Мачески, избра за наградата от 20 000 евро из...

Лабораториите зависят от високата производителност и надеждност на плаките, които използват в сво...