Каталог
Каталог

Eppendorf SE

  • DIN EN ISO 9001
  • ISO 17025
  • ISO 13485

08.07.2024 01:07

Награда Eppendorf за млад европеец

Investigators 2024 печели Клеменс Плашка, Австрия

Хамбург, 28 юни 2024 г.
Тази година базираната в Хамбург компания за науки за живота Eppendorf SE връчва за 29-и път престижната си награда за научни изследвания. Независимото жури, председателствано от проф. д-р Лаура Мачески, Кеймбридж, Великобритания, избра д-р Клеменс Плашка, IMP - Институт по молекулярна патология, Виена, Австрия, за носител на наградата на Eppendorf за млади европейски изследователи за 2024 г.
Клеменс Плашка, роден през 1989 г., получава наградата от 20 000 евро за изследванията си върху молекулярните машини, които произвеждат и изнасят месинджър РНК. Наградата се присъжда като признание за неговите новаторски открития, които разкриват механизмите на
производство и съзряване на мРНК. В производството на мРНК участват няколко сложни клетъчни машини, които обработват и контролират съзряването и евентуалното изнасяне на мРНК от ядрото към цитоплазмата.

"Структурните и механистични изследвания на Плашка предоставиха фундаментални прозрения за това как клетките експресират гени, а работата му има значение за човешките заболявания, при които се появяват мутации в ключови машини за обработка на мРНК", заяви журито.

Клеменс Плашка: "Радвам се да получа наградата на Eppendorf за млади европейски изследователи за 2024 г. Тази награда е специално признание за нашия силно мотивиран изследователски екип, чиито усилия направиха това възможно. Също така съм много благодарен за отличната подкрепа от страна на IMP и Boehringer Ingelheim,
ERC, колегите ни във Виенския биоцентър и извън него, както и на моето семейство. Наградата е признание за приноса ни в разкриването на структурните механизми, по които се формира човешката мРНК. Въпреки това много въпроси остават без отговор.
През следващите години очакваме с нетърпение да разберем още по-добре молекулярните процеси, които регулират начина, по който се формира и разрушава една мРНК."
Освен носителя на наградата "Епендорф" за 2024 г. бяха отличени и двама финалисти.
Ирма Керкес, доцент и ръководител на група в лабораториите "Макс Перуц" към Виенския университет, получава наградата за работата си по разработването на нови стратегии за генетични манипулации с помощта на транспозони и разкриването на структурната основа на транспозицията, свързана с CRISPR. "Работата на Керкес предоставя не само нови
механистични прозрения за това как тези мобилни единици позволяват специфично за мястото вмъкване, но и нови програмируеми стратегии за целенасочено генетично модифициране", заявиха съдиите.
Phong Nguyen, постдокторант в Института Хубрехт в Утрехт, е отличен за изследванията си върху молекулярните и клетъчните механизми на сърдечната регенерация. Той открива подробна последователност от молекулярни събития, които контролират разграждането и възстановяването на структурните елементи в сърдечния мускул, позволявайки на клетките да се размножават и функционално да се интегрират обратно в увреденото сърце. Журито отбеляза, че откритието му дава фундаментален поглед върху биологията на тъканната регенерация и осигурява нови цели за бъдещи терапевтични подходи към сърдечните увреждания.

Церемонията по връчването на наградата се състоя на 27 юни 2024 г. в Центъра за усъвършенстване на Европейската лаборатория по молекулярна биология (EMBL) в Хайделберг.

Допълнителна информация за условията за кандидатстване, критериите за подбор и предишните носители на наградата Eppendorf за млади европейски изследователи можете да намерите на www.eppendorf.com/award.

С наградата Eppendorf за млади европейски изследователи, инициирана през 1995 г.,
Eppendorf SE признава изключителна изследователска работа в биомедицинския сектор и
подкрепя млади учени в Европа на възраст до 35 години. Наградата Eppendorf
се връчва в сътрудничество с научното списание Nature.
наградата се определя от независимо жури в състав: Лаура Мачески (Университет на
Кеймбридж, Великобритания), Садаф Фаруки (Wellcome-MRC Institute of Metabolic Science, Кеймбридж, Великобритания), Маделин Ланкастър (MRC Laboratory of Molecular Biology, Кеймбридж, Великобритания), Бен Лехнер ((Wellcome Sanger Institute, Кеймбридж, Великобритания; Center for Genomic Regulation PRBB, Барселона, Испания), Щефан Раунсер (Институт по молекулярна физиология "Макс Планк", Дортмунд) и Михаел Сикст (Институт за наука и технологии Австрия ISTA, Клостернойбург, Австрия).

Още новини

При разработването на биопроцеси данните са ключът към успеха.
Необходимо е да се разбере ко...

Ефективно взаимодействие между ръчно и автоматизирано пипетиране Eppendorf представя новата си мо...

Етикетите ACT (Accountability, Consistency, and Transparency - отчетност, последователност и прозрач...

В лабораториите за науки за живота, където прецизността и чистотата не подлежат на обсъждане, тър...

Независимото жури, председателствано от проф. Лаура Мачески, избра за наградата от 20 000 евро из...

Лабораториите зависят от високата производителност и надеждност на плаките, които използват в сво...