Каталог
Каталог

Irlbacher Blickpunkt Glas GmbH

Irlbacher Blickpunkt Glas GmbH

  • DIN ISO 9001:2015
  • DIN ISO 50001:2018

Irlbacher Blickpunkt Glas GmbH

  • DIN ISO 9001:2015
  • DIN ISO 50001:2018

23.09.2022 00:09

Стъклото като носещ материал за електронни компоненти

Защо ви трябват печатни платки, когато можете да отпечатате електроника върху стъкло? Групата Irlbacher обработва специално стъкло за различни индустрии повече от 80 години. Със своята патентована технология Impatouch компанията от Шонзее демонстрира в различни приложения, че задната страна на стъклото може да се използва като носител на вериги и че електрониката може да се монтира директно върху стъклото

Семейната група Ирлбахер, основана през 1935 г. в Шьонзее
в Горния Пфалц, днес е световен специалист в областта на стъкларските технологии.

На площ от десет хектара повече от 600 служители обработват над 50 вида стъкло с най-висока прецизност - за хигиенични HMI, благородно вътрешно и външно осветление, стилни каминистилни печки, естетически строителни технологии, функционални санитарни обекти или с микрометрична точност за преработвателната промишленост. С квота за износ от над 40% компанията доставя в над 50 страни по света. Ирлбахер отдавна се е превърнал в доставчик на решения за сложни сглобки на основата на стъкло. Основата за това е собственият набор от модулни решения на компанията, състоящ се от дузина усъвършенствани технологични платформи.

От доставчик на стъкло до електроника върху стъкло

Разработката на собствена електроника на компанията започва през октомври 2007 г. Вътрешен екип от осем души в областта на разработката на хардуер и софтуер, както и на оформлението на схемите, ръководен от Андреас Боденщайнер, създава "стъклената електроника" на бъдещето, тъй като субстратът е сложен.
Отдавна компанията се е превърнала от доставчик на стъклени части в доставчик на системни решения.
Гюнтер Ирлбахер, четвърто поколение управляващ директор, кипи от идеи: "Предните панели, изработени от стъкло, просто изглеждат елегантно, по-устойчиви са на надраскване от плексигласа и имат висока стойност.

Но зад предния панел нещата се усложняват: трябва да се прикрепят и окабеляват сензори, допълнителна платка за обработка на сигналите изисква решение за монтаж, а защитата от електромагнитна съвместимост не е съвсем безпроблемна."Със своята продуктова линия Impatouch Irlbacher доказва, че това е много по-просто, по-евтино и по-екологично: сензорите и проводниците се отпечатват директно върху стъклото - няма нужда от печатна платка, а проблемите с електромагнитната съвместимост на кабелите на сензорите за допир дори не възникват поради този принцип.

Стъклото се превръща в печатна платка

Процесът всъщност е доста прост.
Стъклото като елемент на дизайна служи и като материал за пренасяне на всички електронни компоненти. Капацитивните сензорни елементи и проводниковите трасета се отпечатват директно върху гърба на стъкления преден панел Impatouch; по този начин самото стъкло се превръща в печатна платка. Тъй като проводящите следи са зад дизайнерския слой, те не се виждат отвън
. След това отпечатаните проводници и дизайнерският слой се изпичат, като едновременно с това стъклото се превръща в закалено безопасно стъкло.

Още новини

  • Интуитивни HMI за международния пазар
  • Haptic touch HMI работи и без дисплей...

Благодарение на водачите, изрязани в сензорния екран, пръстите ви винаги знаят къде се намират. П...