Каталог
Каталог

FLUX-GERÄTE GmbH

  • ISO 9001:2015

16.05.2022 01:05

Работете по-икономично с модулни помпи

Надеждно извличане на суровини за производство на сапун

За производството на сапуни трябва да се осигурят различни основни материали за автоматична по-нататъшна обработка в зависимост от рецептата. Палитрата варира от леки масла или парфюмни основи, през полутвърди мазнини и цветни суспензии до твърди восъци. След приключване на производството остатъците, които понякога са корозивни и абразивни, трябва да бъдат изхвърлени. Модулните и здрави барабанни и пневматични мембранни помпи са подходящи за всички тези приложения, тъй като пренасят внимателно и надеждно голямо разнообразие от среди.

Днес по-голямата част от сапуните се произвеждат по специални рецепти от много отделни компоненти. Това започва с избора на суровини за самия процес на сапунификация и продължава с добавки, като например вещества за грижа, оцветяващи пасти или восъци и дори парфюмни компоненти. Всички компоненти имат различни свойства по отношение на вискозитета, химичните характеристики или температурата на възпламеняване. Въпреки това те трябва да бъдат надеждно и безопасно подавани в автоматичното производство от контейнерите за доставка. Групата Kappus, традиционна компания, основана през 1848 г., произвежда 20 000 тона основен сапун годишно. За тази цел компанията разчита на доказаните помпи за доставка на Flux за производството на твърд сапун в завода си в Хайтерсхайм, тъй като модулната конструкция на помпата и задвижването позволява винаги да се конфигурира правилната конфигурация на помпата за съответната среда.

Гъвкави помпи за транспортиране на голямо разнообразие от суровини
Съвременното производство на сапун е до голяма степен автоматично и смесва отделните компоненти до желания начален продукт в съответствие със спецификациите. За тази цел съответните суровини и добавки, които се доставят в различни контейнери, трябва да се прехвърлят в производствените резервоари. Въпреки разнообразието от вещества, при производителя на сапун в Хайтерсхайм се използват само три различни модела помпи. Улрих Кнайп, ръководител на технологичния отдел в Kappus, обяснява защо: "Две варелни помпи от типа F 430 S и FP 42 4S и една пневматична мембранна помпа FDM 25 S/ TT, изработена от неръждаема стомана, ни осигуряват необходимата честотна лента за всички вещества, използвани в производството, и по този начин драстично намаляват усилията за съхранение на резервни части, инструкции за експлоатация и резервни помпи. Благодарение на модулната конструкция на помпата и задвижващия двигател можем бързо да сменяме частите, ако е необходимо. Например, ако е необходимо, нормалното задвижване може бързо да се замени с взривозащитено или да се използва по-мощен двигател за високовискозни флуиди, за да се постигне желаната скорост на потока. В допълнение към лесната смяна на двигателя, бързият демонтаж за почистване също е предимство, което не е за подценяване, за да се реагира гъвкаво на променящите се компоненти на продукта."

Сложна помпена технология
Модулната система предлага помпени задвижвания от прости комутаторни двигатели през безчеткови двигатели за практически без износване при непрекъсната работа до трифазни мотор-редуктори или задвижване със сгъстен въздух. При поискване двигателите могат да бъдат доставени и с регулиране на скоростта, например за безстепенно регулиране на дебита по всяко време. Всички задвижвания се поставят върху вала на задвижващия вал в двата помпени агрегата и се затягат само с една гайка. Това ги прави
лесни и бързи за смяна. В зависимост от модела на помпата, средата и задвижването, с електрическите задвижвания могат да се доставят до 220 l/min при налягане до около 26 mWS (около 2,6 bar). Въздушният двигател постига скорост на подаване от около 240 л/мин при 30 mWS (около 3 бара). Геометрията на засмукване на модела FP 425 е проектирана за ниски остатъчни обеми и позволява например изпразване на варели с повече от 99 %, т.е. почти напълно. За производството на сапун са се доказали по-специално два модела помпи: моделът F 430 S с механично уплътнение на задвижващия вал и версията без уплътнение тип FP 424 S със специално проектиран водач на вала. Всички помпи, използвани в Kappus при производството на сапун, са изработени от неръждаема стомана със специална дължина от 1500 мм (стандартната дължина е 1200 мм за IBC), за да могат да се използват универсално. Ако е необходимо, се използват и материали като полипропилен, поливинилиден флуорид, например за специални корозивни или каустични среди.

Дълъг експлоатационен живот
И при двете помпи външната тръба за подаване обхваща вътрешната направляваща тръба за задвижващия вал. Добрият, гладко работещ лагер на задвижващия вал е важен за функционирането на помпата. Тук специалистите по помпи използват два различни подхода в зависимост от средата: При модела с механично уплътнение то уплътнява направляващата тръба с вала в долната част, директно върху помпата, срещу проникване на среда. Самият вал се поддържа и направлява от няколко плъзгащи лагера, поставени във вътрешната тръба. Това позволява също така например изпомпване на восък, който е бил загрят до 85 °C, за да се намали вискозитетът му. За разлика от тях моделът без уплътнения работи със спираловиден направляващ лагер във вътрешната тръба, разположен приблизително в средата на вала. По време на работа той връща проникващата среда обратно в отвореното пространство, подобно на Архимедов винт. Това прави тази конструкция особено подходяща за нисковискозни, дори агресивни и бързо течащи течности, които не се втвърдяват и не кристализират. Конструкцията предотвратява образуването на нежелани отлагания във вътрешността и по този начин удължава значително експлоатационния живот на помпата. И двата модела помпи могат лесно да се разглобяват на отделните си компоненти за лесно почистване.

Мембранната помпа поема изхвърлянето на отпадъци
За разлика от това, за приготвянето на луга са необходими други характеристики на помпата. Поради тази причина се използва здрава мембранна помпа от неръждаема стомана с въздушно задвижване с капацитет до 178 l/min при налягане на подаване 8 bar. Той изпомпва отпадъчната течност от събирателната шахта в междинен резервоар за обработка. Тъй като помпата може да обработва безпроблемно дори абразивни частици, тя е идеално подходяща за изхвърляне на отпадъци. Безопасната помпа със сух ход е самозасмукваща се и дори наводнението не я притеснява.
Безмасленият режим на работа позволява да се използва не само в производството на сапун, но и във фармацевтичната и хранително-вкусовата промишленост, както и в приложения, включващи отпадъчни води, суспензии, хлорни белина, почистващи препарати и др. В зависимост от приложението помпата е изработена от алуминий, неръждаема стомана, полипропилен или поливинилиден флуорид. Въпреки разнообразието от вещества, които трябва да се изпомпват при производството на сапун, само три универсално приложими помпи и няколко модела двигатели са достатъчни за изпомпване в производството. Модулната конструкция позволява системите
винаги да се настройват по такъв начин, че готовата помпа да е подходяща за материала, който трябва да се изпомпва. Разходите за поддръжка, запасите от резервни части и, не на последно място, административните разходи, например за необходимите инструкции за експлоатация, са сведени до минимум.

Още новини

Какво е KLIMAfit?
С KLIMAfit - проект в съответствие с насоките за финансир...

от 28.11.2023 г.-.30.11.2023 г

SUR/FIN NASF



Кливланд, Охайо/САЩ Изложител: FLUX Pumps Corporation USA

<...
FLUX-GERÄTE GMBH получи печата "Работодател на бъдещето