Каталог
Каталог

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

18.03.2024 01:03

Проектиране при изпитание при падане: млади таланти в областта на машиностроенето залагат на амортисьори от ACE

При тестването на инвалидните колички производителите играят на сигурно по разбираеми причини. Ето защо трима машинни инженери не поемат рискове, когато известната компания Meyra им възлага да разработят стенд за изпитване на инвалидни колички при падане - те разчитат на миниатюрни амортисьори от ACE, за да защитят своята конструкция.

Арне Ханкемайер, Юлиан Райман и Тобиас Риддер завършват обучението си като държавно сертифицирани техници, специализирани в областта на машиностроенето, в рамките на курс за обучение по време на работа във Felix-Fechenbach-Berufskolleg в Детмолд. Фолкер Гайзе отговаря за педагогическото ръководство там. Както той ни уверява, специалността "Технология на машиностроенето" в техникума поставя голям акцент върху работата, ориентирана към практиката. Ето защо той приветства намерението на тримата му възпитаници да работят в тясно сътрудничество с MEYRA GmbH, част от международно действащата група MEYRA от Калдорф, като част от заключителната им работа. Компанията е един от водещите световни производители на висококачествени инвалидни колички и се е наложила като доставчик на помощни средства за рехабилитация. В съответствие със собственото си твърдение "Ние движим хората", служителите на MEYRA подкрепят и мотивират много хора с увреждания по света да постигнат по-голяма мобилност и независимост. MEYRA обединява експертизата и опита на отделните основни компетенции, за да получи нови перспективи и да разработи иновативни решения. Постоянният диалог със засегнатите лица и с експерти от областта на медицината, терапията и грижите, както и тясното сътрудничество с търговците на дребно с медицински консумативи, позволяват разработването на ориентирани към практиката продукти.

Този цялостен и ориентиран към практиката подход на MEYRA е в голяма степен в съответствие с учебната група във Felix-Fechenbachs-Berufskolleg, а пътят към следващото поколение техници така или иначе не е далеч. Това е така, защото Тобиас Риддер, един от тримата младши служители, работи като инженер-проектант в отдела за производство на инвалидни колички по поръчка на производителя. Заедно с Арне Ханкемайер и Юлиан Райман той е разработил като заключителен проект стенд за изпитване на падане на инвалидни колички, който има за цел да тества по-специално носещата способност на новите модели.


Изисква се висока товароносимост

Това устройство за изпитване е проектирано по такъв начин, че всеки образец за изпитване се натоварва с максимално допустимото тегло и се забива в стенда за изпитване. След това съответната инвалидна количка се закрепва за захват, повдига се с помощта на пневматика и се пуска от предварително определена височина, след като се разблокира. За да се намали силата на удара на плочата на повдигащото устройство и да се защити конструкцията, на тримата техници им хрумва идеята да монтират амортисьори. В края на краищата трябва да се докаже не само стабилността на инвалидните колички, но и самото тестово устройство трябва да бъде стабилно и да не се налага да бъде ремонтирано само след няколко цикъла. Друг аргумент в полза на хидравличните демпфериращи елементи беше, че те не страдат от ефекта на отскока благодарение на линейните си характеристики. Това гарантира, че и без това отнемащото много време изпитване с падане не се удължава прекалено много. "Благодарение на презентацията на ACE Stoßdämpfer GmbH, на която успяхме да присъстваме в рамките на нашите уроци, разбрахме, че амортисьорите не само решават по-добре поставените им задачи по отношение на своите демпфиращи свойства.те допринасят и за това, че изпитването е по-тихо, отколкото например при амортизация със стоманени пружини или гумени буфери", спомня си Арне Ханкемайер. Тъй като потенциалните казуси могат да бъдат показани на началната страница www.ace-ace.de по всяко време, а съответните продукти могат да бъдат поръчани и директно, студентският екип се обръща към ACE в Лангенфелд. За тяхна радост инженерите по продажбите не само потвърдиха проектните данни на студентите, но и им предоставиха безплатно мостри на четири малки амортисьора. Този подход е стандартна практика в ACE от години, тъй като компанията е установила, че подобни мерки за подкрепа и сътрудничество с млади учени и технически колежи често водят до иновативни решения и дори до нови продуктови серии. И накрая, но не на последно място, както производителят на инвалидни колички MEYRA, така и ACE, в качеството си на доставчик на всички видове амортизационни решения, имат една и съща цел: да предоставят на клиентите си съвети и подкрепа, така че те да могат да правят възможно най-много самостоятелно.


Хидравличните демпфериращи елементи решават проблеми

След като екипът получи четирите мини амортисьора MC25EUM от ACE, всичко се случи много бързо: хидравличните компоненти са предопределени да бъдат бързо интегрирани в съществуващите проекти благодарение на компактния си дизайн. Предлагани във версии с и без подвижна мембрана, амортисьорите оптимизират широк спектър от машини, като спират масите бързо и без разрушаване. Клиентите могат да избират между регулируеми и саморегулиращи се версии. В случая на Detmold са използвани саморегулиращи се типове. Външните тела на демпферите, които са изработени от твърд материал, са пълни с масло с устойчива температура и имат вграден фиксиран ограничител. Елементите на машината също не изискват поддръжка. Използваните модели са подходящи за поглъщане на енергия от 2,8 Nm/стъпка при ход от 6 mm. Екипната работа на тримата възпитаници на професионалната гимназия работи перфектно по време на целия проект. Тобиас Риддер отговаряше за дизайна, а Арне Ханкемайер и Юлиан Райман - за оформлението и документацията. Интегрирането на четирите компонента от ACE в крайна сметка беше малко упражнение, казва Арне Ханкемайер и прави следното положително заключение: "Успяхме да направим регулирането прецизно с помощта на фината резба и надеждно да го задържим в зададеното положение с помощта на фиксиращата гайка. Демпферите смекчават допустимото натоварване надеждно, тихо и бързо и изпълняват предназначението си в пълна степен. Имаме и положителния опит, че голям товар може да бъде забавен почти безшумно и без отскок и в най-малкото пространство."


Още новини

Дигитализацията и подходът на икономично управление се разглеждат като желано средство за отслабв...

При тестването на инвалидните колички производителите играят на сигурно по разбираеми при...

Специалистите по аварийно спиране празнуват премиери във филми и телевизия
Когато става въпрос за индустриална технология за демпфериране, ACE е едно от първите места, към които се обръщат повечето инженери и дизайнери по света. Независимо от това какви запитвания имат експертите в наши дни, ACE винаги отговаря бързо на тях - онлайн или чрез личен контакт на място.

Има много възможности за подобрения в дизайна на инвалидните колички. Това се доказва от едноосна...

Облекчение при работа и преобразуване: универсална отвертка с газова тягова пружина и структурни амортисьори от ACE