Каталог
Каталог

Carl Zeiss IQS Deutschland GmbH

Carl Zeiss IQS Deutschland GmbH

Carl Zeiss IQS Deutschland GmbH

05.03.2024 01:03

ZEISS PRISMO CMM от ново поколение съкращава продължителността на измервателната програма със 74%

ZEISS и Starrag навлизат в нова ера на осигуряване на качеството в аерокосмическата индустрия

ZEISS демонстрира производителността на новата машина ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis като част от пилотен проект, осъществен в Starrag: Оборудвана с пакета ZEISS CMM Acceleration Mode for Aerospace Applications, CMM се отличава с висока точност на измерване и висока производителност. Значително намаленото време за дефиниране на оста на въртящата се маса с 80 % и оптимизираното взаимодействие със софтуера ZEISS CALYPSO са само някои от многобройните предимства.

Групата Starrag, със седалище в Роршахерберг, Швейцария, произвежда обработващи центрове за производствени решения, които работят с турбинни лопатки, мембрани и други компоненти. Приложенията в аерокосмическата индустрия са основен фокус. Прецизността е от решаващо значение в тази индустрия и изискванията за точност на измерванията станаха много по-строги през последните години. Нарастващите и много разнообразни нужди на клиентите по целия свят изискват от Starrag да извършва високоефективни измервания, които осигуряват много бързи, много точни и лесно възпроизводими резултати.

В този пилотен проект в изпитвателната лаборатория се използва ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis за извършване на важни и взискателни измервания. Компанията Starrag беше много впечатлена от резултатите от измерванията. Роланд Цилтенер, ръководител на отдел "Управление на качеството" в Starrag, го изразява накратко: "Традиционно точността се забавя в измервателната техника. Но при ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis с режим на ускорение на ЦММ ZEISS за аерокосмически приложения е точно обратното." Зилтенер обяснява с усмивка: "Неговите клиенти винаги реагират с "очарование и лек шок", когато видят колко точно и бързо работи тази ЦММ от ново поколение.

Роланд Цилтенер Ръководител на отдел "Управление на качеството", Starrag Group Скоростта и точността бяха донякъде противоречиви, докато не инсталирахме новото поколение ZEISS PRISMO fortis.
Нов подход за приложения с въртяща се маса
ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis е оборудван с високодинамична въртяща се маса, която значително намалява времето за измерване. Пакетът ZEISS Acceleration Mode for Aerospace Applications също така комбинира двете опции за измерване с въртяща се маса ZEISS VAST Rotary Table (ZVR) и ZEISS VAST Rotary Table Axis (ZVRA). Като подобряват скоростта на позициониране на въртящата се маса и скоростта на определяне на оста, те предлагат нов подход към приложенията на въртящите се маси. ZVRA намалява времето за дефиниране на оста от 60 на 12 секунди. Това означава забележителна икономия на време от 80 % в процеса, който Starrag извършва за всеки детайл. По-високата скорост на позициониране означава също, че са необходими по-малко сонди. Това означава, че измерванията са не само по-бързи, но и по-гъвкави. По отношение на взаимната подкрепа ZEISS и Starrag обмениха данни за геометрията и работиха заедно за разработване на ефективни решения за наблюдение на контура, които могат да обработват още по-добре трудни геометрии. ZEISS също така подпомогна Starrag на практика с обучение и подкрепа.

Внедряването на новото решение на място премина безпроблемно. В този контекст Starrag можеше да се позове и на дългогодишния си опит със софтуера ZEISS CALYPSO. Така например, лесното програмиране на контури чрез обучение вече е гарантирано, а според Зилтенер запознаването на екипа с последната версия на софтуера и различните надстройки на новия ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis "не е било никак трудно". Starrag разчита не само на простите оценки за преминаване/непреминаване на детайлите, но и на висококачествена обратна връзка, за да определи производителността на машината: ZEISS CALYPSO отговаря на тези изисквания, като осигурява много точни и повторяеми резултати, като същевременно предоставя данните и графиките, необходими за по-нататъшното развитие. Като просто анализира резултатите, софтуерът улеснява комуникацията между Starrag и доставчиците, тъй като осигурява "много добра основа за обсъждане" на отклоненията и решенията.

Измерванията вече са 74% по-бързи с достатъчна точност
Преди всичко пилотният проект показа ясно увеличение на производителността. Зилтенер отбелязва, че Starrag може да измерва повече компоненти за по-кратко време и "със същата точност, каквато имахме преди". Най-очевидният пример за увеличението на производството е, че Starrag се нуждае от 74% по-малко време за изпълнение на стандартната си програма за измерване на турбинни лопатки. Преди програмата отнемаше 4 минути и 30 секунди, като се наблягаше на повторяемостта. Днес тя отнема само 70 секунди, за да се постигнат точни и възпроизводими резултати. Това дава на компанията по-голяма гъвкавост при избора на параметрите и детайлите, които да бъдат измервани. С големия брой турбинни лопатки и профили, които трябва да бъдат измерени, ползите се увеличават значително. Цилтенер обяснява, че новото поколение ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis с високата си точност на измерване при висока скорост "изумява всички крайни клиенти на място", тъй като преди това тези две характеристики винаги са били считани за противоречиви.

Според Зилтенер новата функция ZEISS PowerSaver "има огромен принос за способността ни да пестим енергия" - предимство на устойчивостта, което е още по-важно с оглед на настоящата енергийна криза. Функцията ZEISS PowerSaver е лесна за управление и трябва да се програмира само веднъж. Тази функция намалява потреблението до нула по време на определени от потребителя престои и работи автоматично във фонов режим. С новата система, базирана на лазер, скоростта може автоматично да се намали в случай на опасност и след това отново да се увеличи.
Тази комбинация от безопасност и производителност осигурява високо ниво на оперативна безопасност, което, разбира се, е основен приоритет на Starrag. По този начин зареждането и експлоатацията са не само безопасни, но и неусложнени и удобни за обслужващия персонал. Не на последно място, новото поколение на фамилията ZEISS PRISMO впечатлява с многобройни ергономични нововъведения, като например по-тънък контролен панел със специален държач за по-добро боравене с детайлите и цялостно подобрена достъпност.

С ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis с режим на ускорение на ЦММ ZEISS за аерокосмически приложения Starrag се фокусира върху по-нататъшния дългосрочен успех в осигуряването на качеството. За компанията това не е просто въпрос на постигане на определени резултати за конкретен детайл. "Трябва да можем да интерпретираме тези резултати и данни" и след това "да ги обсъждаме с нашите вътрешни и външни партньори", казва Зилтенер. Със софтуера ZEISS CALYPSO пилотният проект подпомага лесното документиране и визуализиране на резултатите, дори и от неспециалисти. Многопластовата концепция на софтуера ZEISS CALYPSO прави тези функции достъпни за широк кръг от хора. В същото време софтуерът предлага и по-подробни опции за по-специализирани потребители. Заключение: С този пилотен проект Starrag вече постави нови стандарти в областта на осигуряването на качеството. Тясното сътрудничество с ZEISS, което се основава на взаимен обмен, предлага голям потенциал за развитие в бъдеще.

Още новини

Бъдете в крак с динамичния свят на автомобилната индустрия и електромобилността! Получете ексклуз...

26.03.2024 01:05

Diamond!Scan® от ZEISS

Диаманти за метролози

Искате сонда, която не показва натрупване на материал, дори при...

21.03.2024 01:00

ZEISS OmniFix CT flex

ZEISS OmniFix CT flex
За тежки, големи и обемисти компоненти


Обхват на...

Цифрово събитие от 15 до 19 април 2024 г

Температурата оказва влияние върху всички компоненти, участващи в процеса на измерване. Различнот...

ZEISS PRISMO е една от най-прецизните ЦММ на пазара в продължение на повече от 30 години и постиг...