Каталог
Каталог

Novotechnik Messwertaufnehmer oHG

Novotechnik Messwertaufnehmer oHG

  • ISO 9001:2015
  • IATV 16949
  • DIN EN ISO 50001

Novotechnik Messwertaufnehmer oHG

  • ISO 9001:2015
  • IATV 16949
  • DIN EN ISO 50001

29.03.2024 01:03

Устойчиви многооборотни сензори за манипулатор с дистанционно управление

На път със службата за обезвреждане на взривни вещества

Магнитните многооборотни сензори, които използват ефекта на GMR (гигантско магнитно съпротивление), работят без контакт, осигуряват абсолютни стойности на позицията, не се нуждаят от референтен ход и не се нуждаят от захранване или буферна батерия, за да откриват завъртанията. Поради това в много мобилни и промишлени приложения те са практична алтернатива на многооборотни потенциометри или оптични енкодери.
Тези многофункционални сензори вече се използват и в роботиката, например в роботи за военни или полицейски части, които се използват например при бомбена заплаха.


За много приложения многооборотни сензори за ъгъл, базирани на конвенционални функционални принципи, са по-скоро неподходящи, например защото изискват постоянно захранване, работят с податливи на износване зъбни колела или са твърде сложни и следователно твърде скъпи за областта на приложение. За да се справи с тази ситуация, Novotechnik интегрира технологията GMR за откриване на завъртане в многооборотни сензори от серията RSM-2800. Безконтактните сензори могат да откриват и запаметяват от 2 до 16 оборота без външно захранване и буферна батерия, като стойността може да се задава. Разделителната способност на аналоговия интерфейс е 16 бита. Възможни са обороти до 800 об/мин. При използване на цифрови интерфейси (SSI, SPI) може да се постигне обща разделителна способност до 18 бита (ъгъл и завъртане). Сензорите също така са
изключително точни. типичните отклонения на линейността са по-малки от 0,05 % в целия измервателен диапазон. Тъй като сензорите са и много здрави, те могат да се използват и в широк спектър от приложения извън пътя. В прецизния манипулатор telemax PRO, например, на Telerob Gesellschaft für Fernhantierungstechnik mbH, те определят позицията на така наречените ластари, върху които се движи дистанционно управляваният робот.


Универсален гений с голям обхват

"Нашият телемакс PRO със сигурност може да бъде описан като универсален гений поради възможностите му за изкачване и преодоляване на препятствия, големия обсег и височина на манипулатора, както и многобройните
инструменти, с които разполага на борда си", обяснява д-р Андреас Кьосек, продуктов мениджър в Телероб. Андреас Кьосек, продуктов и иновационен мениджър в Telerob.
Универсалното устройство е много компактно с транспортни размери от 800 мм дължина, 400 мм ширина и 750 мм височина. Без батерията то тежи максимум 77 кг и достига скорост от 10 км/ч във високоскоростната версия.
В зависимост от повърхността то може да се справя с наклони до 45°, да преодолява препятствия или стълби с височина 500 мм, да преодолява изкопи с ширина 600 мм и да премества товари с тегло до 20 кг с помощта на 7-осния си манипулатор. Като цяло това превръща telemax PRO в идеален помощник при достигане на потенциално опасни предмети в трудни позиции в случай на бомбена заплаха, например в багажните отделения или под седалките на самолетите.

Сложните последователности на движение, напр. при отваряне на врати или багаж, могат да се управляват удобно чрез системата за управление Tool Centre Point, още повече че почти всички типични последователности на движение са предварително програмирани. "Практичен е и магазинът за инструменти с автоматична смяна на инструментите.
Операторът не трябва да връща робота обратно, ако например на място е необходим различен инструмент", продължава Ciossek. "Това спестява време, което е много удобно за засегнатите от затваряне на летище или жп гара например."


Прецизно определяне на позицията за дистанционно управление

Позицията на обръщача, т.е. конструкцията, състояща се от задвижване на колелата и релси, трябва да бъде точно регистрирана, за да може Telemax PRO да бъде преместен целенасочено на мястото на използване. Тази задача се изпълнява от магнитните многооборотни сензори на Novotechnik, които са монтирани на всяка от четирите задвижващи оси. Всъщност за това приложение не се изисква многооборотна система, но telemax PRO се оказа правилният избор. Поради компактните размери на превозното средство мястото за монтаж е много ограничено. Поради това сензорите
не са монтирани в задната част на оста на колелото, както обикновено се прави, а са изместени встрани, за да се спести място за монтаж. За тази цел диаметърът на оста се трансформира в значително по-малко зъбно колело за сензора. По този начин един оборот на оста на задвижващото колело се превръща в шест оборота например, които сензорът отчита за точно определяне на позицията.

Изборът на правилния сензор не беше лесен за специалистите по технологии за дистанционно управление; бяха изпробвани редица алтернативи. "В крайна сметка имаше много причини в полза на RSM-2800", обобщава Ciossek. "Той работи много гладко и с функциите, които искахме, е най-малкият, а също и най-евтиният продукт, който намерихме на пазара. С
диаметър от само 28 мм, той беше лесен за интегриране." Функционалният принцип също отговаряше на приложението:

Благодарение на GMR ефекта броят на оборотите може да се съхранява без ток

Многооборотният механизъм работи на микромагнитна основа и използва ефекта GMR (гигантско магнитно съпротивление). Той се наблюдава в структури, които се състоят от редуващи се магнитни и немагнитни тънки слоеве с дебелина от няколко нанометра. Ефектът означава, че електрическото съпротивление на структурата зависи от взаимната ориентация на намагнитването на магнитните слоеве; то е значително по-високо при намагнитване в противоположни посоки, отколкото при намагнитване в същата посока. Тази разлика може да се използва за откриване и едновременно съхраняване на завъртанията с помощта на специално проектиран сензорен елемент с няколко сегмента на съпротивление, дори в изключено състояние. Стойността на позицията се извежда като SSI сигнал, например. Предлагат се варианти с цифров SPI или аналогов интерфейс.

RSM-2800 също така е много здрав и поради това е идеално подходящ за използване с telemax PRO. Стандартно той отговаря на изискванията до клас на защита IP67, т.е. прахоустойчив е и е защитен от временно потапяне. Следователно няма проблеми, когато манипулаторът работи на открито под дъжда или преминава през локва. Ударите и вибрациите също не нарушават функцията му. Корпусът на сензора е изработен от висококачествена пластмаса, устойчива на температури.
Монтажните конзоли с прорезни отвори позволяват лесен монтаж и удобно механично регулиране. Съединителят за вграждане без луфт позволява бърз и лесен монтаж. Сензорът е нечувствителен към замърсяване и влага. Електрическата връзка се осъществява чрез екраниран кабел, който е оформен в корпуса. Предлагат се и предварително монтирани съединителни щепсели, например M12, за истинско "plug-and-play".

Тези характеристики отварят широк спектър от приложения за RSM-2800. Компактното многооборотно решение може да премахне необходимостта от сложни решения за редуктори на много места и по този начин да спомогне за намаляване на общите разходи. Областите на приложение включват печатарски машини, системи за задвижване и управление, като енкодери за дължина на кабели, за задвижвания на врати и портали, в мобилни машини, хартиени машини, подемни платформи или като цяло като заместител на многооборотни потенциометри или енкодери

Още новини

От 24.04.2024 г. - 26.04.2024 г

в Шънян, Китай

Очакваме с нетърпение да ви видим!...

25.10.2022 00:00

75 години Novotechnik

Сензори за линейни и ротационни измервания

Навсякъде, където позициите и...

Дори когато търсенето на безконтактни процеси в областта на линейната и ротационната измервателна...

Novotechnik получава наградата за доставчик от BRP-Rotax
Ротационни сензори за мобилни машини