Каталог
Каталог

Supfina Grieshaber GmbH & Co. KG

Supfina Grieshaber GmbH & Co. KG

  • DIN EN ISO 9001:2015
  • DIN EN ISO 14001:2015

Supfina Grieshaber GmbH & Co. KG

  • DIN EN ISO 9001:2015
  • DIN EN ISO 14001:2015

12.02.2024 14:02

Автономно производство - цялата индустрия трябва да навакса изоставането си

Индустрията за търкалящи лагери изостава, когато става въпрос за автономно производство

Все по-малко хора трябва да произвеждат все повече и повече. Това вече е дългогодишна тенденция от миналото, която ще продължи и в бъдеще. Тя дори ще се превърне в основна необходимост. Съвременните производствени концепции в производството на търкалящи лагери изискват висококвалифициран персонал, дори или особено когато са силно автоматизирани. Хората са необходими за експлоатацията, настройката и оптимизацията.

Но какво се случва, когато хората просто вече не са на разположение?

Една констатация, която може да бъде направена навсякъде по света, по различни причини, е недостигът на персонал. Независимо дали става въпрос за липса на обучение, конкуренция между компаниите или просто за цяло поколение, което не иска да работи в традиционна производствена среда, резултатът е един и същ.

Тъй като този проблем засяга не само производството на лагери, но и всички други индустрии и сектори, през последните години се наблюдава бърз скок в развитието. Автономното производство отдавна е стандарт в много промишлени сектори. В производството на търкалящи лагери обаче то все още е слабо или изобщо не съществува. Именно тук производствената среда за компоненти за търкалящи лагери трябва да навакса изоставането си, за да остане конкурентоспособна в дългосрочен план.

Причините за това досега бяха специалните изисквания на индустрията. Високата гъвкавост, разнообразието на частите с малки размери и количества на партидите досега водеха до конвенционални производствени структури. Особено в сегмента на индустриалните лагери. Въпреки че са направени големи инвестиции в автоматизация, автоматизация не означава непременно автономност. В отделни случаи са внедрявани и автономни системи, но това обикновено е водело до много сложни технически решения.

Ако се погледне малко по-далеч от индустриалната среда или индустриалното производство, тази мегатенденция става още по-ясна. Логистичният сектор е водещ с автономните центрове за дистрибуция. Или да погледнем към селското стопанство, където автономни машини за прибиране на реколтата се разработват и използват от дълго време. Постигането на същото или дори на повече с по-малко хора е общият знаменател.


Последователното развитие е насочено към мегатенденцията

Supfina Grieshaber е доставчик и партньор в развитието на международната индустрия за търкалящи лагери от десетилетия и е помогнала за оформянето на много тенденции от миналото. Ето защо беше очевидно, че Supfina ще се заеме и с тази тема за тенденциите. За да се очертае производствената верига на пръстена на търкалящ лагер, процесът на суперфиниширане също трябва да се очертае по автономен начин. И точно в тази стъпка от процеса на суперфиниширане възникват конкретни пречки при изпълнението. Отправна точка на Supfina бяха и съществуващите решения, като например доказаните серии RacePro и RaceFlex. Въпреки че те могат да се използват много гъвкаво и също така имат висока степен на автоматизация, тези машини са проектирани така, че хората да играят централна роля. Процесите на настройка, производствените последователности като смяна на инструменти и взаимодействието със системата за управление са оптимизирани за оператора.

Това са машини, които се вписват в днешната производствена структура, но не отговарят на изискванията за автономен подход.

Затова серията Supfina Race Modular е ново допълнение към портфолиото. В много тясно сътрудничество с нашите клиенти това системно решение е систематично разработено за автономна и безпилотна работа. Всички ключови производствени процеси са автоматизирани. Процесът на смяна на партидата или механичната настройка, смяната на инструмента или обработващия камък в производството и класическата обработка на компонентите се картографират 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата без оператор. Името на серията вече отразява нейната модулна конструкция, която дава възможност за картографиране на широк набор от функции. Това от своя страна отговаря на разнообразните изисквания към процесите във връзка с различните видове търкалящи лагери. Конфигурацията може да бъде адаптирана към конструкции на лагери като цилиндрични ролкови лагери, конусни ролкови лагери, сферични ролкови лагери или сачмени лагери например и може да бъде разширена по всяко време по начин, който е устойчив на бъдещето.

За да се реализира гореспоменатата функционалност от техническа гледна точка, машината е оборудвана с функции, които правят целия процес възможен на практика. Елементите на машината, като например задвижването на детайла, държачът на блока, системата за центриране и манипулирането на детайла, са проектирани с автоматично задействани интерфейси. Те и свързаните с тях елементи могат да бъдат изваждани и връщани в машината с помощта на 6-осен робот. Следователно роботът играе централна роля в реализацията. Въпреки това само роботът не е достатъчен. Само чрез обединяване на робота и обработващата машина в едно цяло може да се създаде практично решение.

Не на последно място, решаваща роля играе и цялата комуникация на данни. Ако няма оператор, който да въвежда данните за детайла и обработката в контролера, тези данни трябва да се прехвърлят чрез интерфейси към ИТ инфраструктурата.


Значението далеч надхвърля Superfinish

За потребителя на такава система обаче машината Superfinish не може да се разглежда изолирано. Взаимодействието между машината, която извършва крайния етап на обработка, и цялата производствена линия или клетка е от решаващо значение. Освен това при планирането на такава производствена структура трябва да се включат и оперативните и логистичните процеси. Начинът, по който детайлите и инструментите се предоставят на системата, са само няколко примера за ключови въпроси, които излизат извън рамките на самата машина.

Ако разгледаме всички тези теми от днешна гледна точка, високогъвкавото и автономно производство на търкалящи лагери изглежда като много дълъг скок в бъдещето. За някои този скок ще се стори твърде дълъг. Но някои компании вече са направили този гигантски скок в бъдещето и първите машини от серията Supfina Race Modular вече са доставени.

В заключение остава да кажем, че оформянето на тази промяна в производството на търкалящи лагери изисква ангажираността на цялата индустрия, включително и на свързания с нея машиностроителен сектор.

Още новини

Supfina е Hero Customer 2024 в CAD системата Solid Edge на Siemens.

Supfina предостави...

"Като един от водещите доставчици на решения за повърхностна обработка, екипът на Supfina ще представи на заинтересованите страни на тазгодишното изложение Global Industrie в Лион, зала 4, щанд C156, иновация - машината за суперфиниширане Supfina Fact."
"Като един от водещите доставчици на решения за обработка на повърхности, екипът на Supfina ще консултира индивидуално заинтересованите страни по всички въпроси, свързани с двойното шлифоване на повърхности, на тазгодишното изложение Grindtec в Лайпциг в зала 5, щанд E04."
Да, и то няколко пъти!
"Решения за високопрецизна обработка на повърхности" - това е мотото на щанда C10 с площ 132 кв.м на Supfina в зала 10 на изложението GrindingHub от 17 до 20 май в Щутгарт.
Supfina спечели 3-то място в тазгодишното издание на наградата ife Award 2021 "Innovationspreis Losgröße 1+".