Каталог
Каталог

Comet Yxlon GmbH

  • ISO 9001:2015

18.01.2024 01:01

Поглед назад в историята на Земята с помощта на компютърна томография за милиони години

С помощта на компютърна томография трябваше да се анализира съдържанието на вкаменелости в седиментна плоча от скалата Холщайн. Компютърната томография дава резултати, които никой не е очаквал.

Геонауките, и по-специално палеонтологията, отварят прозорци към миналото на нашата планета и предоставят информация за промените в местообитанието ни в продължение на милиони години. Видове, които вероятно отдавна са изчезнали, рисуват картини на живота много преди появата на човечеството в среда и растителност, които драстично се различават от днешните. Не само находките на динозаври вдъхновяват въображението ни, но и вкаменелостите в микрометричния диапазон, които показват огромните промени, които е претърпяла нашата планета. И ние сме изумени от прозренията, до които учените вече са достигнали, и от изводите, които могат да се направят за нашето бъдеще.

Д-р Улрих Котхоф, ръководител на палеонтологията в Института "Лайбниц" за анализ на промените в биоразнообразието в Хамбург, и екип от изследователи от катедрата по микропалеонтология на Хамбургския университет - Foraminifera.eu Labs и ЛИБ наскоро посетиха фабриката за приложения Comet Yxlon, за да видят какво може да направи днешната рентгенова технология за техните изследвания. С помощта на компютърна томография трябваше да се анализира седиментна плоча от скалата Холщайн - специален пясъчник, който се среща главно в източната част на Шлезвиг-Холщайн, за съдържанието на фосили.

Досега подобни изследвания се извършваха главно чрез разрушаване на скалата, но това винаги крие риск от увреждане на съдържащите се в нея фосили. Затова безразрушителното изследване е привлекателна алтернатива, ако може да се постигне необходимата разделителна способност. Новите технологични възможности всъщност са в състояние да дадат резултати, които никой не е очаквал: Ясно се виждаха не само по-големи охлюви, но и натрупване на милиметрови черупки от фораминифери. Фораминиферите са едноклетъчни организми, които се срещат в морски местообитания като океани или солени блата. Най-старите открити фораминифери са на възраст около 540 милиона години. По техните черупки учените могат да разчетат и най-малките промени в съответните условия на околната среда и по този начин да надникнат далеч назад в развитието на климата и морската среда.

Още новини

от 24.01. - 26.01.2024 г

Nepcon Япония 2024

На тазгодишното издание на Productronica ще предложим новост и ще представим нашата нова 3D рентгенова система, която сме разработили специално за взискателния пазар на полупроводници, във вторник, 14 ноември, от 15:00 ч. на нашия щанд B2.454.

възходът на електронната мобилност доведе до огромен ръст на пазара на батерии през последните го...

Yxlon се превръща в комета Yxlon. На тазгодишното търговско изложение Control производителят на р...

Yxlon се превръща в комета Yxlon. На тазгодишното търговско изложение Control производителят на рентгенови и компютърни системи за инспекция обяви, че ще промени името си на Comet Yxlon, считано от 8 септември 2022 г. Новата марка подчертава дългогодишната принадлежност на Yxlon към Comet, водеща световна компания за иновативни технологии, фокусирана върху плазмените и рентгеновите технологии