Каталог
Каталог

HME - Technologies GmbH

Oбратно към списъка

Циркониев хидрид на прах (7704-99-6) на HME - Technologies GmbH

Запитване за продукт  

CAS номер: 13940-37-9

Характеристики:

Циркониев хидрид на прах, титанов хидрид на прах, ванадиев хидрид на прах, хафниев хидрид на прах, циркониев нитрид на прах, титанов нитрид на прах, ванадиев нитрид на прах, азот, съдържащ хром на прах, азот, съдържащ манган на прах.

Цирконият се намира в земната кора само под формата на руда, обикновено циркониев силикат, например циркон. Цирконият се извлича от циркониевата руда чрез отстраняване на кислорода и силициевия диоксид. Този процес, известен като процес на Крол, е приложен за първи път за титан. В резултат на процеса на Крол се получава сплав, съдържаща хафний. Хафният и другите примеси се отстраняват на следващ етап. Циркониевият хидрид се създава чрез комбиниране на рафиниран цирконий с водород. Подобно на титана, твърдият цирконий разтваря доста лесно водород.

Плътността на циркониевия хидрид варира в зависимост от водорода и варира между 5,56 и 6,52 g cm-3.

Свойства:

  • Молекулна формула: ZrH
  • Молекулно тегло: 92,232
  • Плътност: 5,9 g/cm3

Приложения:

Като чист прах циркониевите хидриди се използват като катализатори за хидрогениране, в праховата металургия и като гетери в производството на вакуумни тръби. Във вакуумната система циркониевите хидриди спомагат за създаването на уплътнение между метал и керамика. При този метод хидриден прах (по-специално ZrH4) се смесва с уплътняващия метал; нагряването на сместа води до разлагане на хидрида. Развиващият се водород почиства околното пространство, а полученият метал тече и образува уплътнение дори при температури до 300 °C.

ZrH2 се използва в праховата металургия, като катализатор за хидрогениране и като редуциращ агент, получател на вакуумни тръби и пенообразуващ агент при производството на метални пяни. Използва се и като неутронен модератор в ядрени реактори с топлинен спектър, като изследователския реактор TRIGA, разработен от General Atomics, или съветските ядрени реактори TOPAZ. Други употреби включват ролята на гориво в пиротехнически композиции, а именно пиротехнически инициатори.

Запитване за продукт