Каталог
Каталог

Arno Arnold GmbH

  • DIN EN ISO 9001:2015

02.01.2024 14:01

Арно Арнолд гарантира безопасност, дори отгоре

Когато в автоматизацията се изисква безопасност, често се използват машинни корпуси, т.е. допълнителни защитни устройства. Със своята концепция за покриви Арно Арнолд представя своеобразен "модулен" конструктивен комплект за покрития.

Безопасността ( лат. securitas) описва състояние, което е свободно от неприемливи рискове или се счита за без опасност. В случая на технически конструкции или обекти безопасността се отнася до състоянието на предполагаемо безпроблемно и безаварийно функциониране. Косвената безопасност се отнася до решения, при които допълнителни защитни устройства предотвратяват възможна опасност. Например предпазителите на машините за струговане предотвратяват опасностите от движещите се части и предотвратяват опасна външна намеса.

Независимо дали става въпрос за автомобилостроене или за фабрики за хляб, много производствени функции вече са напълно автоматизирани. Автоматизацията на тези процеси подобрява качеството на продуктите, като едновременно с това увеличава производителността. Но какво да кажем за функционалната безопасност на тези системи за защита на хората и околната среда? Следователно безопасността в автоматизацията днес означава и използването на подходящи защитни системи или гъвкави защитни покрития, адаптирани към съответното приложение. Това води до необходимостта от цялостно закриване на машината.

Тенденцията днес е до голяма степен към опционални покривни капаци, които при необходимост могат да бъдат положително свързани към съществуващата задна стена. Предимствата на това са, че стружките, охлаждащите течности и изпаренията могат да бъдат задържани при източника им, персоналът е защитен, а нивото на шума също е намалено.

Но има и недостатъци: Обработващите машини често зависят от достъпа отвън, когато става въпрос за смяна на детайла например. В случай на големи и тежки детайли или взаимосвързани и напълно автоматизирани производствени линии се използват и различни устройства за манипулиране.

Безопасното защитно покритие вкарва светлина в действие
Арно Арнолд представя самоносещото се прозрачно покривно покритие Roover. Като покрив за металорежещи машини той отваря достъпа до работната маса за безпрепятствено зареждане с кран.

Roover е прозрачен и пропуска много светлина в тъмнината на машинното отделение, което позволява на потребителя да спести разходи за експлоатация и поддръжка на осветлението на работното място в допълнение към ергономичните ползи в дългосрочен план. Кристално чистите прозрачни елементи са изработени от термопластичен материал, който предлага висока механична якост и много добра химическа устойчивост. В комбинация с водещите алуминиеви релси могат да се постигнат свободни ширини до 6500 mm. Благодарение на гладкото движение на направляващите със сачмени лагери подвижната маса не се увеличава допълнително от триенето при плъзгане, което има положителен ефект върху точността на процеса.

По време на движението елементите се сгъват заедно като силфон. Дължината Lmin за едно сгъване остава еднаква за всички ширини. В краищата четките на чистачките осигуряват уплътнение между покрива и кабината, а също така предпазват водача зад силфона от замърсяване.

Трикът с шарнирния покрив
Днес високопроизводителните металорежещи машини са напълно затворени. Това спомага за защитата на обслужващия персонал. Също така се отчита фактът, че охлаждащата течност и стружките в работната зона постоянно променят посоката и интензивността си.

Тези корпуси обаче имат сериозен недостатък винаги, когато машината трябва да се преоборудва и да се натовари с повече или по-малко обемисти детайли и устройства. За много типове машини това зареждане се извършва най-добре отгоре. Така Арно Арнолд стига до идеята за шарнирния покрив. Управляващият директор Симоне Вайнман-Манг обяснява как работи той: "С нашия защитен капак Moover решаваме привидното противоречие между оптималното покриване на покрива и натоварването на крана, без да изискваме допълнително пространство."

По време на нормална работа покривът надеждно изпълнява функцията си на защитен капак. Ако обаче е необходимо натоварване на крана, покривът може да се сгъне нагоре с помощта на въртящ се механизъм. Това позволява работната зона да бъде достъпна за товарене с кран във всяка точка на машината. Задвижването може да бъде интегрирано в капака или клиентът може да направи това сам.

Предимството на това решение е, че товаренето с кран може да се осъществи и с покрив.

Светлина в тъмното

Панорамният покрив е нова функция при Arno Arnold. За да се оптимизира вътрешното осветление, за покрива е разработен прозрачен материал. Това означава, че съществуващите източници на светлина вече могат да светят в зоната за обработка отвън. Предимство: няма нужда от вътрешно осветление.

Телескопични панели без силфон
Защитните капаци без силфон, наречени Strapano от Arno Arnold, осигуряват безопасност и защита. Минималната дължина на капака, когато е прибран, е особено предимство тук.

Благодарение на минималния брой части и свеждането на материала до няколко, масите, които трябва да се преместят, са много малки. Strapano отговаря на всички изисквания по отношение на надеждност, дълготрайност, динамика, прецизност и разходи. Особено интересен е модулният дизайн. Това позволява подмяна на отделни телескопични панели или удължаване на покрива без необходимост от инструменти.

Обобщение
Когато става въпрос за покриви и товарене с кран, проектантът е изправен пред един вид "квадратура на кръга". Със своята концепция за покрив Арно Арнолд представя един вид "модулен" конструктивен комплект за покриви. Те могат да се използват самостоятелно като покрив в различни видове машини или със задна стена, или за дооборудване.

Още новини

ArnoPure предлага баланс между защитна функция, висока гладкост на работа и дълъг експлоатационен...