Каталог
Каталог

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

27.07.2023 01:07

Промишлени амортисьори В употреба за вселената в лабораторията

Центърът за изследване на тежките йони на ГСИ Хелмхолц в Дармщат разполага с голямо, уникално в световен мащаб ускорително съоръжение за йони. Изследователи от цял свят използват съоръжението за експерименти, за да получат нов поглед върху структурата на материята и развитието на Вселената. Те разработват и нови приложения в медицината и технологиите. В момента в Дармщат се изгражда новият международен ускорителен център FAIR, който е един от най-големите изследователски проекти в света. С FAIR материята ще се създава и изследва в лаборатория по начин, който иначе се среща само във Вселената.


Централният елемент на бъдещия ускорителен център FAIR е пръстеновидният ускорител SIS100, който е оборудван със свръхпроводящи магнити. Той ще има обиколка от 1,1 км, докато съществуващото съоръжение на GSI със синхротрон за тежки йони SIS18 ще служи като пред-ускорител за новия ускорителен комплекс. Промишлени амортисьори от фамилията Magnum на ACE ще бъдат използвани в един от планираните ускорителни пръстени на съоръжението FAIR - колекторния пръстен, който ще се използва за съхранение и охлаждане на йоните. Те се използват за обезопасяване на крайните позиции на задвижващите устройства, оборудвани с мощни линейни двигатели. Промишлените амортисьори с типови обозначения MA3325EUM-14xxx със специална ограничителна втулка и MA3325EUM-PP с PU глава се монтират на механичния краен ограничител на подвижния линеен блок. Тяхната основна задача е ефективно да абсорбират инерционните сили в случай на евентуално дефектно управление на задвижващия блок на линейния двигател и по този начин да предпазват конструкцията. По правило задвижващите блокове с линейни двигатели осигуряват преместването на задвижващите плъзгачи в две посоки в рамките на определено разстояние. Обикновено това се извършва без контакт в края на съответното разстояние в ограничителите. От съображения за механична защита на задвижванията инженерите в Дармщат се спират на регулируемите индустриални амортисьори ACE с размери на резбата М33. Те са проектирани по такъв начин, че да могат безопасно да прихващат движещата се каретка, ако тя се движи извън определения диапазон поради неизправност на релейните блокове на двигателя.

Добре подготвени за всеки случай

Хидравличните машинни елементи от ACE, които могат да се регулират прецизно както отпред, така и отзад, са способни да поемат 170 нютонметра енергия на цикъл с ход 23,2 милиметра и могат безопасно да поемат ефективни масови сили между 9 и 1700 килограма.700 килограма безопасно, без отскок и без да причинява повреди. Ако компонентите се използват изключително в аварийни ситуации, тъй като в противен случай забавянето се поема и от линейното задвижване, са допустими допълнителни енергийни претоварвания.

Фамилията Magnum на ACE, която се счита за референтен клас за индустриални амортисьори със средни размери, е оборудвана с висококачествена технология за уплътняване, която е доказана в много хиляди приложения. Освен това, благодарение на закалените направляващи лагери и интегрираните фиксирани ограничители, те се оказват изключително здрави и издръжливи при много работни условия в продължителна експлоатация. Те се използват във всички области на машиностроенето. Типични области на приложение са автоматизацията и манипулирането, например в металорежещи машини и обработващи центрове, както в описания случай като механичен предпазен елемент, интегриран в линейни плъзгачи или в края на хода на въртящи се единици за увеличаване на времето на цикъла. Дизайнерите използват демпферите, които са безстепенно регулируеми благодарение на леснодостъпните сегменти за регулиране, и в крайните положения за защита на портали или в тежката промишленост за амортизиране на маси върху ударни плочи.

В Дармщат техниците решават, от една страна, да оборудват демпферите със специални ограничителни втулки, а от друга - с глави, изработени от полиуретан. Докато първото подсилва и без това стандартната масивна конструкция над средното ниво на индустриалните амортисьори ACE, използването на специалните ударни глави прави възможно намаляването на шума с 3 до 7 dB. От чисто ударопоглъщаща гледна точка тази комбинация е направила всичко, за да гарантира, че системата FAIR е безшумна дори в най-лошия случай.

Още новини

В швейцарския научен център Технорама 500 експериментални станции предлагат на посетителите възмо...

Спортните учени също използват хидравлични машинни елементи в своите проекти. Особено когато анализи...

Транспортирането на мРНК ваксината срещу COVID-19 от Biontech/Pfizer е истинско логистично предиз...

Наред със софтуера за оразмеряване, както и с CAD данни и симулации, ACE Stoßdämpfer G...

ACE Stoßdämpfer GmbH вече предлага на инженерите-проектанти не само софтуер за конфигу...

Това, което каскадьорите са за филмовите звезди, структурните амортисьори TUBUS са за скъпите сис...