Каталог
Каталог

KULLEN-KOTI GmbH

KULLEN-KOTI GmbH

  • DIN EN ISO 14001:2004
  • DIN EN ISO 9001:2015

KULLEN-KOTI GmbH

  • DIN EN ISO 14001:2004
  • DIN EN ISO 9001:2015

26.06.2021 05:06

Гъвкава защита от прах и течения

KULLEN-KOTI доставя системи за четки за множество професии в строителството

Благодарение на широката си гама от варианти и типове, системите с четки на KULLEN-KOTI са незаменими функционални елементи в много области на строителната индустрия. Те поемат напълно различни задачи в зависимост от областта на приложение. Докато се използват като гъвкави уплътнения при производството на порти, врати и прозорци, те служат като инструменти за повърхностна, почистваща и обработваща техника в строителните машини и съоръжения. Прочетете тук кои четки в момента доминират на сцената в професиите на строителството и гражданското строителство.

Ако конструкцията на порти, врати и прозорци е свързана с прилагането на удобни и плътни механизми за движение и заключване, то лентовите и уплътнителните четки на KULLEN-KOTI са част от стандартната гама компоненти, използвани от много производители. Това е така, защото те могат да се използват за реализиране на въртящи се, плъзгащи се и плъзгащи се кинематики с ниско триене и шум, както и за уплътнителни решения, които осигуряват надеждна и дълготрайна защита срещу прах, мръсотия, течение, влага, насекоми и шум. Същото важи и за класическите приложения в сухото строителство, като например реализирането на удобни за монтаж проходни канали за кабели, тръби и тръбопроводи с ниско течение. Понастоящем KULLEN-KOTI предлага обширно портфолио от висококачествени лентови и уплътнителни четки, които са специално адаптирани към разнообразните изисквания в тези професии на строителната техника. Производителите на врати и прозорци винаги могат да избират между многобройни базови варианти с различни профили и материали за оформяне или предварително конфигурирани, готови за монтаж системи от четки.

Уплътняване и преграждане

В зависимост от вида и варианта лентовите и уплътнителните четки на KULLEN-KOTI имат профили от стомана, алуминий или пластмаса, които са снабдени предимно с оформяне от пластмасови косъмчета. Те могат да бъдат под формата на ленти, пръстени или дискове и могат да се поставят в ленти или ролки посредством подходящи държачи. Предлагат се в много различни цветове по RAL. В зависимост от конструкцията те са устойчиви на киселини и химикали и са подходящи за широк диапазон от температури от -45°С до +120°С. Ако са оборудвани с метален държач и телена облицовка, те могат да се използват и за още по-високи температури.

В много случаи лентите и уплътнителните четки на KULLEN-KOTI функционално далеч превъзхождат други видове уплътнения - например конвенционалните гумени уплътнения. Това важи с особена сила за групата на гъвкавите уплътнителни четки, които предлагат голям плюс: компресируемостта на техния обрез. Това означава, че влакната на пълнежа винаги се изправят отново след фаза на компресия (възстановяване) и по този начин остават гарант за високия уплътнителен ефект на четката за дълъг период от време. Освен това компресируемостта на пълнежа позволява уплътнението на четката да се вкарва много точно и лесно в ъглите и ръбовете.

Почистване, отстраняване, изглаждане

Освен в строителството на врати и прозорци, системите с четки на KULLEN-KOTI могат да се намерят и в много други области на строителната индустрия. Техническият фокус тук е насочен предимно към различните професии в областта на почистващата техника, както и към обработката на повърхности и фуги. При производството на сглобяеми бетонни елементи например механичното почистване на кофража и леярските форми е в сферата на действие на колесните и ролковите четки KULLEN-KOTI. Те се използват като въртящи се инструменти в различни изпълнения със стоманени, пластмасови или абразивни остриета, както в автоматизирани системи за почистване, така и в ръчно управлявани машини. Те освобождават вътрешните стени на леярските форми за предварително излети бетонни части от смущаващи остатъци от материали, за да се гарантира високо качество на повърхността на впоследствие излятите части. При почистването на кофражни дъски те се използват за внимателно отстраняване на налепи от повърхността. От друга страна, възловите еднодискови четки на KULLEN-KOTI са много подходящи за целенасочено почистване на разделителни и дилатационни фуги след рязане. Те често се използват в мобилни строителни машини за почистване на фугите от свободни или полепнали частици камък, прах или мръсотия.

Довършителни работи и облагородяване на повърхности

Друго приложение, свързано със строителството, в което ролковите четки на KULLEN-KOTI играят важна роля, е ориентираното към дизайна довършване и облагородяване на естествени и бетонни камъни. Използваните за тази цел системи от четки се използват например за структуриране на повърхностите на гранитни и мраморни плочи, както и на фасадни, зидарски и тротоарни камъни, за да се постигнат различни визуални ефекти. За реализиране на специални винтидж ефекти и ефекти на стареене компанията предлага специални антични четки, а ако целта е много гладка повърхност, KULLEN-KOTI препоръчва абразивни ролкови четки със зърно от силициев карбид. Широко разпространено е и високоефективното използване на спираловидни ролкови четки KULLEN-KOTI в т.нар. curling машини. Благодарение на специалните абразивни четки Anderlon (пълнеж ANS) те позволяват едновременно почистване, изглаждане и оптично довършване на бетонни повърхности.

Почистванеи метене

. Тясно свързано с използването на технически четки в строителството е използването им при почистване и метене на обществени открити пространства. Тук по-специално става въпрос за въртящите се четки за метене и плевене на KULLEN-KOTI, които могат да се монтират към машините и превозните средства за почистваща техника и да осигурят чисти и добре поддържани улици, площади, спортни съоръжения, паркове и градини. През зимата техническите четки се използват и за почистване на сняг.

Между другото, потребителите, машинните инженери и проектантите в строителния бранш могат да се обръщат към Центъра за изпитване на четки на KULLEN-KOTI в Ройтлинген със своите въпроси относно технологията на четките. В модерен машинен парк и под ръководството на екип от експерти тук могат да се провеждат тестове за натоварване, сравнителни тестове, дългосрочни тестове или специфични приложения. Изпитвателният център за четки на KULLEN-KOTI може също така да предостави ценни услуги при разработването на нови решения за четки или при по-нататъшното оптимизиране на съществуващи системи за четки, както и творческа помощ при проблемни случаи.