Каталог
Каталог

Eppendorf SE

  • DIN EN ISO 9001
  • ISO 17025
  • ISO 13485

27.11.2021 03:11

Eppendorf празнува 60-ия рожден ден на една много специална пипета

2021 г. е важен етап за всички работещи в лабораторията. Преди 60 години "Епендорф" пуска на пазара първата в света индустриално произведена пипета с бутален ход, която променя завинаги работата с течности в лабораторията. Представена през 1961 г., "Марбургската пипета" на Епендорф включва същите основни елементи, които се срещат в лабораториите и днес: пружинно бутало, което спира точно на зададения обем, и подвижен пластмасов накрайник на пипетата.

Един гениален ум се справя с един проблем
До 50-те години на миналия век учените пипетират през устата; техника, при която потребителят аспирира течности в тънки стъклени тръбички през устата. Не само че тези пипети за уста са се почиствали рутинно с опасни химикали, като например сярна киселина, но и по непотвърдени данни пипетите за уста са свързани с поглъщането на опасни вещества - включително тифусна култура и дори плутоний. Разочарован от недостатъците на устното пипетиране, немският лекар Хайнрих Шнитгер конструира "устройство за бързо и точно пипетиране на малки количества течност" и подава заявка за патент през 1958 г.

Eppendorf разпознава потенциала
Eppendorf е първият, който признава значението на изобретението на Шнитгер и го доразвива. Кулминацията на тази работа е "Марбургската пипета" - първата в света търговска пипета с бутален ход, която Eppendorf пуска на пазара през 1961 г. Заедно с първата епруветка Eppendorf Tube® за работа с микролитрови обеми ("Eppi®"), микролитрови центрофуги и термомиксер, "Марбургската пипета" формира микролитровата система на Eppendorf; революционен набор от инструменти в много научни дисциплини, който днес определя стандарта в изследователските лаборатории по целия свят.

Обещаващо бъдеще
Изминаха невероятните 60 години, откакто Eppendorf пусна на пазара първата пипета с бутален ход; инструмент, който коренно промени науката. Този ключов момент означава, че ДНК-то на Eppendorf е във всяка пипета с бутален ход, произведена оттогава насам. Но историята не свършва дотук. Ангажиментът на Eppendorf да предоставя най-добрите решения за работа с течности продължава да води до иновативни разработки, които правят лабораторната работа все по-ефективна, безопасна и като цяло по-добра. Днес клиентите на Eppendorf могат да избират от широка гама инструменти, консумативи и услуги, за да посрещнат нуждите си от работа с течности и да ускорят допълнително своите изследвания


Още новини

С Mastercycler® X40 ежедневните ви лабораторни дейности ще бъдат не само надеждни и ефективни...

Takara Bio Inc (Takara Bio) и Eppendorf SE, две водещи компании в областта на науките за живота, имат удоволствието да обявят сътрудничеството си по стратегическо споразумение за съвместен маркетинг.
промоции 01 септември 2023 г. - 31 декември 2023 г
В Eppendorf осъзнаваме ключовата роля, която пластмасовите консумативи играят в лабораторията. В същото време сме наясно, че балансирането между изискванията на съвременната наука и грижата за околната среда е ключово предизвикателство за управлението на лабораториите за науки за живота. Затова следваме принципа "Намаляване, повторна употреба, рециклиране" винаги и навсякъде, където е възможно, и все повече залагаме на използването на суровини на биологична основа.

Тази година базираната в Хамбург компания за науки за живота Eppendorf SE връчва престижната си н...

Едноканалните пипети Eppendorf Xplorer® и Xplorer plus са сертифицирани с етикета ACT® от...